Monday, September 19, 2016
Bistik Daging Terlajak Larisss..
Assalamualaikum wbt...lama betul Liza tak buat lauk nan satu ni, padahal mmg peberet family Liza pun...almaklumlah berderet resepi baru yg nak dicuba kan,hihihi
RESEPI BISTIK DAGING
Bhn2:
500 gm daging - bersihkan
400 gm ubi kentang - bersihkn dan potong 4
4 s/m tpg gandum
4 s/m marjerin
3 s/m minyak masak
1s/t serbuk lada hitam
1 btg kulit kayu manis
Garam dan gula pasir secukupnya
Bhn kuah:
150 - 200 ml air
120ml tomato sos
2 s/m cili kisar
1s/m tomato puri
1 kiub stok daging - optional
Bhn2 kisar:
6 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
- keringkan dgg dan salut dgn tepung, serbuk lada hitam dan garam, perap selama 30 minit.
- panaskan minyak dan marjerin dan grg dgg hingga perang, angkat.
- masukkan kulit kayu manis dan bhn2 kisar dan masak hingga naik bau.
- masukkan kentang dan gaul hingga 1/2 masak, campurkan dgg n tulang yg telah digoreng td bersama bhn2 kuah.
- tambahkan sdkt air dan tutup periuk skjp.
- bila kentang empuk, bubuh garam dan gula pasir . kacau selama 2-3 minit lg.
- sedia diangkat dan dihidang...
Labels:
daging / tulang,
lauk pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment