Wednesday, October 31, 2012
Laksa Penang Versi Bonda....
Menu yg sentiasa akan mnjdi peberet Liza sampai bila2...kadang2 kalau bau kuah laksa ni yg tak tau dr mana dtgnya pun, selera dah terbuka...belum lg kalau ada depan mata....kompem2 la perut pun dah terbuka utk bagi laluan....hihihiii
Apa pun bg Liza laksa penang arwah ma ni mmg yg terbaik, mgkn jugak sbb dia campurkan dgn kisaran rebusan tulang ikan...ok la, tak mo bebel pjg2, moh kita layan resepi...
RESEPI LAKSA PENANG VERSI BONDA
Bhn2:
6 ekor ikan sardin / kembong - bersihkan dan rebus
1/2 inci halia
5 ulas bwg merah
Sdkt belacan
4 s/b cili mesin - terpulang
3-4 kuntum bunga kantan
Daun kesum
Asam keping
Garam, serbuk perasa
Air secukupnya
- ikan yg telah direbus td diasingkan isi dan tulangnya. tulang ikan jgn dibuang.
- mesin halus isi ikan, halia, bwg merah dan belacan bersama air.
- masukkan ke dlm periuk.
- mesin pula tulang ikan bersama air rebusannya hingga hancur dan tapis kedlm periuk td.
- hiris halus bunga kantan dan masukkan ke dlm periuk bersama asam keping dan cili mesin.
- masak hingga mendidih dan masuk garam, serbuk perasa dan daun kesum.
- bila rasa dh sesuai, angkat dan hidang panas2.
Bhn2 sampingan :
Laksa basah
Telur rebus - belah 4
Timun - hiris memanjang nipis
Nenas - option
Bwg besar - hiris
Cili api - potong kecil2
Daun salad - hiris
Limau kasturi - belah 2
Selamat Menjamu Selera...
Banana n Chocolate Muffin....
Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...resepi muffin ni Liza ambik dr dapur Shahariah Masterchef....muffin ni mmg anak2 Liza suka sgt, siap diaorang suruh buat lg utk jamuan kat sekolah..mgkn budak2 suka dgn gabungan rasa coklat dgn pisang tu kan...ape2pun thnx pada Sha..
Liza share resepi kat sini pulak , mintak halal ye Sha...thnx
RESEPI BANANA N CHOCOLATE MUFFIN
Bhn2:
BAHAN A :
2 cawan pisang lemak manis
*lecek*
3 biji telur
1 cawan minyak
jagung
3 sudu besar susu pekat
manis
1/2 cawan gula perang *brown
sugar
BAHAN B :
2 cawan tepung kek
1 sudu teh
baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh garam halus
*ayak
bersama*
BAHAN C :
2 sudu besar serbuk koko *van
hauten
1/2 cawan chocolate
rice
Campurkan *BAHAN A*
Dan putarkan sehingga sebati
atau gula larut.
Campurkan *BAHAN B* & *BAHAN
A*sehingga sebati.
Bahagikan kepada dua
bahagian.
Dan campurkan satu adunan
bersama *BAHAN
C* gaul
sebati.
Setelah itu masukkan adunan
secara berselang-seli di dalam cup cakes. Lakukan sehingga selesai.
Panaskan ketuhar dengan suhu
160'C selama 10 minit dan bakar adunan selama 10-15 minit.
Angkat dan
sejukkan.
Tuesday, October 30, 2012
Snow Cheese n Chocolate Cake....
Dah lama teringin nak buat dan nak rasa keenakan kek ni, tp disebabkan AMT yg tak cukup, terpaksa ditangguhkan...akhirnya kek yg tgh dok pemes ni dpt jugak Liza buat n rasa sehari sebelum raya korban hari tu....mmg betul seperti yg diwarwarkan, kek ni mmg sedap dgn rasa lemak berkrim...
Tp kali ni Liza olah sikit ikut selera anak2...satu lapisan tu Liza lapiskan dgn choc cheese cream..jom kita tgk resepi yg Liza amik dr dapur Rahel, resepi asal dr K.Zai, thnx pada keduanya...mohon share resepi kat dapur Liza pulak ye..
RESEPI SNOW CHEESE N CHOC CAKE
Bhn2:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100g gula halus
100g tepung hong kong (blue key,super fine boleh juga)
60g tepung jagung (maizena)
50g air sejuk (dari peti sejuk)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalet
75g mentega (dicairkan)
Untuk krim:
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis ->>k.zai letak 1 cawan
(satukan kedua bahan & putar sehingga
tidak
berketul-ketul).- Liza ketepikan 100gm
Bhn choc cheese filling:
60 gm cooking choc - cairkan guna double boiler
1 s/t choc emulco
- campurkan coklat cair dgn choc emulco, ketepikan sekejap.
- bila adunan coklat dah suam, campurkan dgn 100gm krim cheese td.
- gaul sebati dan ready utk digunakan..
Untuk Toping:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara:
1.Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan
putar.
2.Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat &
putih.Akhir sekali masukkan mentega
cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3.Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau
yang disapu dengan sedikit
butter.
4.Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah
selama 45 minit ke 1 jam
dengan kepanasan 150'C.
5.Bila sudah masak biarkan sejuk.Bila dah sejuk,ambil pisau
kek dan potong di tengah2
kek supaya menjadi dua bahagian.- Liza ptg 3 bhgn..
6.Sapukan cream cheese di atas lapisan pertama td, letakkan satu lapisan kek diatasnya dan sapukan cream cheese choc dan lapikkan kek terakhir diatasnya..
7.Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh
kek.
8.Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi
ke seluruh kek sebagai toppingnya.
9.Masukkan dalam peti ais dalam 1-2 jam.Lepas tu baru
potong.
Taraaa, ni lah hasilnya....mmg marbeles...
Kerabu Perut Kelate....
Ni satu lg menu berasaskan lembu...mooooo...ihhihii , pun dah lama buat, baru sempat nk publish...Liza mmg suka mkn apa jugak jenis kerabu sbb rasa masam n pedas yg menggamit selera utk tambah dan tambah ....lepas tu lemak2 pun bertambah dan berkata sesama sendiri, 'tak dapek den nak nolong'....hihihii
Liza ambik resepi ni dr MyR, thnx ye Ahmadd..kerabu ni mmg sedap dan kena dgn selera family Liza...mintak izin share resepi kat sini ye..
RESEPI KERABU PERUT KELATE
Bhn2:
- Bahan A
- 500 gram perut lembu
- Ikan kembong seekor(kalau ikan selar kuning 3/4)*lebihkan ikan untuk rasa yang lebih umph!*
- lada hitam/lada sulah - lada hitam dlm 1 s/k
- bawang merah besar(bawang India) 1 labu
- Bahan B
- bawang merah besar 1 labu di mayang
- cili merah dimayang - guna cili api..perghhhh
- 1 bunga kantan dimayang - xde
- kelapa parut untuk dibuat kerisik
- 1 biji tomato di potong dadu (kalau tak letak pun takpe)
- asam limau nipis/limau kasturi
- garam
- gula
- santan RM1
- Kacang panjang RM1/seikat dan dimayang halus2 - Liza gantukan dgn timun yg dihiris
Cara-cara
- Ok! Mula2 sekali hiris perut lembu itu memanjang kemudian direbus sehingga
empuk dan toskan .
- Panggang ikan jadi ikan bakar(kalau saya nak cepat saya rebuskan saja dengan
sedikit air).
- Sediakan kerisik: Goreng lebihkurang secawan kelapa parut tanpa minyak
sehingga garing dan warna bertukar menjadi perang. Tumbuk kelapa hingga nampak
keluar minyak Ok dah siap kerisik - Liza guna yg ready made je...
- Tumbuk lada hitam, kemudian tumbuk bawang dari bahan A, tak lumat sangatpun
tak mengapa. Kemudian masukkan isi ikan yang dipanggang/rebus tadi, tumbuk lagi.
- Bila dah siap 4 peringkat tadi campurkan semua yang dalam lesung tadi, kacang panjang dan kesemua bahan B dalam satu mangkuk besar. Kacau-kacaukan hingga rasanya serasi.... masin ada, manis dan masam... Selamat mencuba!
Bistik Tulang n Daging.....
Assalamualaikum wbt dan Salam Aidiladha buat semua...tak lambat lg nk wish kan...hihihi
Sebenarnya sebelum raya lg dah buat lauk ni, tp biase la kan, tuan dapur ni bz memanjang, ntah apa yg dibzkan pun tak tau...
Liza harap lauk ni dapat lah bg idea2 pada sape2 yg tgh berlonggok2 daging korban tu n tak de idea nk masak apa...jadi sekali sekala apa salahnya kita tukar selera pulak kan...Liza dah pernah buat kat SINI, dan lauk ni mmg jadi peberet family Liza...Liza mmg suka campurkan tulang n daging sbb bg Liza lebih rasa manis....ape2 pun terpulang pd citarasa masing2 ye, kalau nk guna dgg sepenuhnya pun boleh jugak...
RESEPI BISTIK TULANG N DAGING
Bhn2:
500 gm daging + tulang - bersihkan
400 gm ubi kentang - bersihkn dan potong 4
4 s/m tpg gandum
4 s/m marjerin
3 s/m minyak masak
1s/t serbuk lada hitam
1 btg kulit kayu manis
Garam dan gula pasir secukupnya
Bhn kuah:
150 - 200 ml air
120ml tomato sos
2 s/m cili kisar
1s/m tomato puri
1 kiub stok daging - optional
Bhn2 kisar:
6 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
- keringkan dgg n tulang dan salut dgn tepung, serbuk lada hitam dan garam, perap selama 30 minit.
- panaskan minyak dan marjerin dan grg dgg hingga perang, angkat.
- masukkan kulit kayu manis dan bhn2 kisar dan masak hingga naik bau.
- masukkan kentang dan gaul hingga 1/2 masak, campurkan dgg n tulang yg telah digoreng td bersama bhn2 kuah.
- tambahkan sdkt air dan tutup periuk skjp.
- bila kentang empuk, bubuh garam dan gula pasir . kacau selama 2-3 minit lg.
- sedia diangkat dan dihidang...
Sebenarnya sebelum raya lg dah buat lauk ni, tp biase la kan, tuan dapur ni bz memanjang, ntah apa yg dibzkan pun tak tau...
Liza harap lauk ni dapat lah bg idea2 pada sape2 yg tgh berlonggok2 daging korban tu n tak de idea nk masak apa...jadi sekali sekala apa salahnya kita tukar selera pulak kan...Liza dah pernah buat kat SINI, dan lauk ni mmg jadi peberet family Liza...Liza mmg suka campurkan tulang n daging sbb bg Liza lebih rasa manis....ape2 pun terpulang pd citarasa masing2 ye, kalau nk guna dgg sepenuhnya pun boleh jugak...
RESEPI BISTIK TULANG N DAGING
Bhn2:
500 gm daging + tulang - bersihkan
400 gm ubi kentang - bersihkn dan potong 4
4 s/m tpg gandum
4 s/m marjerin
3 s/m minyak masak
1s/t serbuk lada hitam
1 btg kulit kayu manis
Garam dan gula pasir secukupnya
Bhn kuah:
150 - 200 ml air
120ml tomato sos
2 s/m cili kisar
1s/m tomato puri
1 kiub stok daging - optional
Bhn2 kisar:
6 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
- keringkan dgg n tulang dan salut dgn tepung, serbuk lada hitam dan garam, perap selama 30 minit.
- panaskan minyak dan marjerin dan grg dgg hingga perang, angkat.
- masukkan kulit kayu manis dan bhn2 kisar dan masak hingga naik bau.
- masukkan kentang dan gaul hingga 1/2 masak, campurkan dgg n tulang yg telah digoreng td bersama bhn2 kuah.
- tambahkan sdkt air dan tutup periuk skjp.
- bila kentang empuk, bubuh garam dan gula pasir . kacau selama 2-3 minit lg.
- sedia diangkat dan dihidang...
Monday, October 22, 2012
Burger Malaysia Dan Donut...2 in 1
Assalamualaikum wbt....mmg gebu dan lembut sungguh adunan ni..Liza ambik dr dapur Izah..thnx Izah, tamak punya pasal Liza buat sampai 2 jenis guna adunan ni....satu burger malaysia dan satu lg donut bersalut gula....
Akak minta izin share resepi kat sini pulak ye Izah...thnx daun keladi...
RESEPI DONUT LEMBUT IZAH
Bhn2:
2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih
2- 21/2 sb butter / marjerin
Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
Sedia dinikmati.
penggunaan BM:
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.
Saturday, October 20, 2012
Otak Otak Sardin....
Ni resepi yg Liza ambik dr MyR, thnx Kak Fida...mmg sedap mkn dgn nasi sbb rasa dia ala2 rendang gitu...
RESEPI OTAK OTAK SARDIN
Bhn2:
- 1 tin besar sardin(425g) - dilecek bersama sosnya sekali.
- 10-15 tangkai cili kering*
- 10-12 ulas bawang merah*
- 6 ulas bawang putih*
- 1 hiris halia*
- 3 batang serai*
- 4 biji buah keras*
- 2 sb rempah kari ikan/daging
- 2 biji telur
- 1/2 cawan santan pekat
- 5-6 helai daun limau purut - dihiris halus
- 1 sb air limau kasturi
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak untuk menumis
- secukup daun pisang dipotong 10x13 cm dan bersihkan
- secukup lidi atau stapler utk menyemat daun pisang
Cara-cara
- Daun pisang dijadikan seperti mangkuk2 kecil dan ketepikan.
- Kisar bahan2 yg bertanda * hingga halus.Panaskan minyak di dlm kuali dan tumis bahan kisar dan rempah kari hingga wangi dan masukkan santan,garam dan gula secukup rasa.Masukkan pula telur,daun limau dan kacau rata lalu masukkan sardin lecek dan gaul hingga sebati.Masak hingga pekat dan masukkan jus limau.Matikan api.
- Bubuh adunan otak2 ke dlm mangkuk2 daun pisang.Buat hingga habis dan susun di dlm loyang.Kukus hingga 15 min. di dlm kukusan yg telah dipanaskan dulu. - Liza bakar 10 minit
- Siap untuk dihidangkan.
- ***Otak2 sardin ini dh terasa pedasnya...tapi pd yg suka lebih pedas boleh tambah hirisan cili merah atau cili padi dlm step no. 2,ikut selera masing2...
Salad Ala2 Diet...
Ni salad yg angah request, nk diet la konon...nasib baik semua stok ada lg, jd main campak2 je la...tu la yg senangnya buat salad ni kan...kalau selalu angah request cmni, ok jugak...anak suka, ibu setuju....hhihhihi
Jom la kita tgk apa yg Liza letak dlm salad tu...
SALAD ALA2 DIET
Bhn2:
Daun salad - bersihkan
2 biji telur rebus - potong 4
2 biji tomato - potong baji
3 biji ubi kentang - rebus dan potong kecil
Sos thousand island secukupnya
- masukkan semua dlm mangkuk dan gaul sebati...
- sedia dihidang, wallllaaaa...
Ayam Goreng Rempah Mamak Penang....
Sori ye, bkn mamak yg goreng ayam ni ye, tp mami...hihihii..Tapi kan Liza nk bgtau, ayam grg ni mmg sedap banget...betulll, tak tipu langsung...kalau tak caya try la buat...
Resepi ni Liza ambik dr dapur SINI, terima kasih bebanyak ye sbb sudi berkongsi macam2 tips...Jom kita intai resepi pulak ye...mohon share resepi kat sini ye..
RESEPI AYAM GORENG REMPAH MAMAK PENANG
Bhn2:
Seekor Ayam 1.6kg – 1.8kg di potong 10 (potongan Nasi Kandar).
- 4 Sudu besar Tepung Ubi Kayu.
- 2 Sudu besar Tepung beras.
- 1 Sudu besar Tepung jagung.
- 1 Sudu kecil serbuk lada putih.
- 1 Sudu kecil Serbuk kunyit.
- 2 Sudu besar Serbuk Kari Daging.
- 1 Sudu besar *cili kering yang dikisar halus.
- 3 Sudu besar Kisaran halus Bawang besar 1 biji + Bawang putih 4 ulas + Halia 2″ (inci).
- 3 Tangkai daun kari dipotong halus.
- 1 Kg. Minyak untuk goreng.
- Garam Secukup untuk dirasa.
Cara penyediaan:
1. Bersihkan Ayam yang telah dipotong dan perlu disimpan dalam penapis bersesuain untuk keringkan air basuhan ayam. Masukan kedalam bekas dan masukan serbuk kunyit dan sedikit garam dan gaulkan serata ketulan ayam didalam bekas. Kunyit mengandungi bahan antiseptik yang baik untuk membunuh bakteria yang terdapat didaging ayam .Masukkan serbuk kari, kisaran bawang+bawang putih+ dan halia. Tutup bekas ayam ini dengan plastik salut “plastic wraper” dan Peramkan di peti sejuk bahagian dingin selama 1- 2 jam untuk bahan rempah ini masuk kedalam isi ayam. Liza masukkan ke dlm 'tipuware' dan peram...
2. Keluarkan bekas dan masukkan Tepung Ubikayu, T.beras dan T.jagung bersama serbuk lada putih dan daun kari yang dipotong halus.Gaulkan serata dan dapatkan kelikatan tepung yang tepat.Sekiranya tepung terlalu likat boleh ditambah telur sebutir atau sedikit air. Kelikatan tepung adalah amat perlu diberi perhatian sekiranya cair tepung ini akan berpisah dari dari ketulan ayam..terlalu pekat ia akan menjadi cucur goreng. Maka dinasihatkan agar goreng seketul ayam dahulu untuk pastikan bentuk fizikal ketulan ayam.Peram 20-30 minit sebelum gorengan.
3. Panaskan kuali dan masukkan minyak yang secukup ( ketulan ayam perlu lemas dalam minyak). Tentukan minyak perlu panas sebelum memulakan goringan. suhu minyak amat memainkan peranan dalam gorengan yang cantik.
4. Untuk gorengan yang cantik ketulan ayam perlu dimasukan jangan terlalu banyak dan sedikit. Ap dapur perlulah sentia diawasi supaya ketulan ayam tidak hangus. pada keadaan biasa cuma masukkan 4 ketul dalam kuali yang sederhana besar pada api sederhana.Goringan ini biasanya ambil masa 20- 25 minit. Untuk pastikan ketulan ayam telah masak biasanya ketulan itu mula terapung. Masukan bahagian peha diakhir gorengan kerana bahagian peha ambil masa yang lama untuk masak dan memerlukan api yang kecil. Tanda peha sudah dimasak ialah dengan perhatikan urat pada bahagian bawah mula pecah dan ketulan mula terapong.
5. Goreng ayam perlu tidak lama dan tidak masak. Kalu terlalu masak juice pada ayam akan kekeringan dan menghilangkan kemanisan pada isi ayam.
# Kalau nk tau tips utk dapat gorengan ayam yg rangup blh klik kat SINI...thnx again
Laksam Cinta Hatiku....
Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali di hari minggu nan indah...mstilah indah kan sbb tak lama lg dah nak raya...hihihiii, macam budak budak..
Laksam ni kan mmg kiranya peberet Liza la, TETAPI kena lah laksam yg homemade ye, yg guna mesin tak main...walaupun Liza ni dikategorikan peminta tegar laksam ni, tapi kalau yg guna mesin tu mmg tekak tak boleh nk terima sbb dia keras sikit...
Jadi, disebabkan cerewet sangat, kena lah buat sendiri...tak pe, demimu laksam, gemuk pun aku rela....ye ke? hihihii..
Jom lah kita tgk resepi turun temurun arwah ma ni, kalau nk tgk step by step buat laksam, blh klik kat
SINI ye..
RESEPI LAKSAM HOMEMADE
BHN2 LAKSAM :
4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
Sdkt minyak
- cara2 buat laksam blh tgk link kat atas yer..
BHN2 KUAH :
10 ekor ikan sardin / kembong - rebus dan ambil isinya
15 ulas bwg merah
2 inci halia
2 s/t serbuk lada hitam
2 biji santan kelapa
Garam
Gula, srbk perasa
- kisar halus ikan rebus, bwg merah, halia bersama sedikit santan.
- masukkan ke dlm periuk, masukkan lebihan sntan dan serbuk lada hitam.
- masak dgn api sederhana,masukkan garam, gula dan srbk perasa.
- biar hingga didihdan tutup api.
#kuah laksam ni perlu sentiasa dikacau utk mendapatkan kuah yg cantik dan tidak berketul2..#
BHN2 SAMPINGAN:
Timun - hiris halus memanjang
Bunga kantan - hiris halus
Daun kesum - hiris nipis
Kcg panjang - hiris nipis
Taugeh
Sambal - lada kering / cili api + garam (tumbuk hingga lumat).
Friday, October 19, 2012
Ice-Cream Cake In The Cup....
Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali....musim2 ujan ni dok tayang kek eskrem pulak dah Liza ni...hiihhii, sebenarnya kan kek eskrem ni dah lama pun buat, kes nk perabis kek coklat n eskrem yg berbekas2 kat dlm fridge tu....fikir punya fikir terlintas la nk buat kek n eskrem ni dlm cup2 kecik cmni..dan cup2 ni pulak sebenarnya yg recycle punya, macam2 ada, yg McD, Cornetto dan mcm2 lg....senangkan...hihihii
Apa yg kita nk letak dlm tu terpulang pada citarasa masing2, tambah biskut pun sedap jugak, hancurkan sikit biskut tu, pastu letak pulak kekacang n choc chip, mkn tu bunyi pulak krup krap krup krap, perrghhhh layannnn....hiihii
Ni pulak pandangan sebelah dalam bekas...buat dlm bekas kecik2 cmni senang, bila2 je nk mkn ambik n makan sambil layan Boboi Boy....hiihhii
Wednesday, October 17, 2012
Muffin Vanila ala Kenny Rogers....
Suka sgt buat muffin kalau dia merekah kat atas tu....ambik resepi dr Deenoos MyR.. Liza buat 2 versi, satu plain dan satu lg filling kiwi...dua2 pun sedappp...
RESEPI MUFIN VANILLA ALA KENNY ROGERS
Bhn2: ( 2 dozen muffin)
- 8 tbsp mentega, dicairkan
- 4 cawan tepung
- 2 cawan gula
- 2 cawan susu segar
- 4 tbsp baking powder
- 1 tsp garam
- 2 biji telur
- 1 tbsp esen vanilla
- Gaulkan kesemua bahan hingga sebati.
- Isikan adunan tadi kedalam bekas muffin.
- Bakar selama 20minit/180C.
Sesuai sgt utk minum ptg, nak buat pun senang....
Nasi Dagang Pujaan Hatiku....
Assalamualaikum wbt....nasi dagang yg buat ari tu...sebenarnya Liza ni mmg suka giler ngn nasi dagang, tp agak cerewet...bkn semua nasi dagang yg Liza akan mkn...so, nak tak nak kenalah rajin buat sendiri kan...
Dah pernah buat kat SINI dan SINI...utk memudahkan semua, Liza letak sekali lg resepi kat sini ye...
RESEPI NASI DAGANG BONDA
Bhn2:
4 cawan beras nasi dagang
2 cawan beras pulut
4 cawan beras biasa
3 cawan santan pekat
6 cawan santan cair
2 s/k halba
7 ulas bawang merah - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris nipis
2 inci halia - hiris nipis memanjang
Garam dan gula
- bersihkan semua beras dan rendam berasingan semalaman.
- masak santan pekat bersama garam dan gula sehingga gula/garam hancur. Jangan biarkan terlalu lama.(agak2 naik wap shj)
- toskan semua beras. Campurkan semua dan kukus sekejap. Kemudian angkat dan gaulkan dengan santan cair,bwg2,halia dan halba. Kukus semula sehingga nasi masak.
- bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 5 minit.
- bila dah siap blh dihidangkan dgn gulai kegemaran dan acar timun.(Liza makan dgn gulai itik dan acar timun) - kali ni Liza mkn dgn kari ayam kpg ngn telur rebus..
Perrrgghhhh, masa mkn ni kalau MIL lalu mmg tak perasan langsung, kalau perasan pun buat2 tak perasan jer....hihihihi
Monday, October 15, 2012
Tofu Telur dan Kailan Grg Sos Tiram....
RESEPI TOFU TELUR N KAILAN GRG SOS TIRAM
Bhn2:
3 batang tofu telur - potong kecil dan grg hingga keemasan
1 ikat sayur kailan - potong kecil dan bersihkan
2 biji cili merah - potong serong
1 labu bawang besar - hiris
2 ulas bawang pth - hiris
Sos tiram
Gula secukupnya
Minyak
- panaskan minyak dan tumis bwg2 dan cili merah hingga naik bau.
- masukkan sos tiram dan gula, kacau sebati.
- masukkan sayur kailan, gaul rata dan masukkan tofu telur..
- gaul sebati dan angkat..
Apam Balik Crispy...
Apam balik crispy yg memang betul2 crispy...memula baca kat n3 Mamasya tu mmg takut jugak nk 'menery' ...tp tawakal je la kan, janji kita cuba yg terbaik...dgn berkali2 lafaz Bismillah dan selawat ke atas Nabi Muhammad saw, maka bermula lah episod memasak apam ni...
Sebenarnya Liza buat 3 filling, satu inti apam balik yg biasa, satu inti choc rice n nutella dan satu lgi chicken meatloaf berkeju...tp yg ni xsempat nk snap gambar sbb awal2 lg dah abis....hihihii
Adunan ni bnyak, so Liza smpan utk bekpes pulak pg esk...
Resepi ambil dr dapur Mamasya, tthnx ye mama...anak2 n cik hubby suka sgt mkn yg rangup cmni...bila dah sejuk pun tetap rangup...boleh pelbagaikan filling tu, rasa dia ala2 hot & roll...kalau tak caya, cubalah....
RESEPI APAM BALIK CRISPY
Bhn2:
170 gm all purpose flour
100 gm rice flour
30 gm cornstarch
2 tsp double action baking powder- ganti 2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
2 large eggs
1 tsp vanilla essence
6 - 7 ozs water
150 gm fine granulated sugar - Liza kurangkan gula, cuma guna 100 gm
Filling:
120 g melted butter- letak sikit setiap kpg, x letakpun tak pa
150 gm fine granulated sugar - letak sikit je sbb adunan dah manis
1 cup chopped roasted peanuts
Method:
Mix all the ingredients together, strain and leave in the fridge for at least 3 hours. (i left it overnight)
Heat a crepe pan or a small nonstick pan slightly. (just hot enough for batter to stick to pan)
Pour in a 4 oz ladle of batter and swirl pan so that batter is coating the edge. Remove the excess batter and sprinkle in some sugar on the pancake.
Cook till the bottom of pancake is golden brown.
Sprinkle with melted butter and then chopped roasted peanuts.
Fold the pancake into a half and leave to cool.(it will be crispy as soon as it gets cold)
Kari Ikan Nyok Nyok Mamak Style.....
Ni la kari ikan versi arwah ma yg dia selalu buat dulu....tak sangka pulak resepi ni sama dgn cara mamak...kari ni mmg best, kalau mkn dgn nasi berperisa pun ngam sgt...
Jom kita tgk resepi kari ikan versi bonda Liza, tp kali ni Liza tambah serai yg diketuk...moh kita layan resepi...
RESEPI KARI IKAN NYOK NYOK MAMAK STYLE
Bhn2:
Ikan tenggiri / ikan2 lain - kali ni Liza guna ikan nyok nyok sekor
Halba *
Biji sawi *
5 biji bwg merah - dihiris
2 ulas bwg pth - dihiris
1 1/2 inci halia - dihiris
3 s/b cili mesin
3 s/b serbuk kari ikan -liza guna brand adabi (bancuh dgn sdkt air)
Daun kari
Santan secukupnya
Garam,srbk perasa
Serai - ketuk
Bendir / tomato/terung
Air asam jawa
Sdkt minyak
Bhn bertanda * boleh tukar guna halba campur 1 s/b
Cara2:
- panaskan minyak dan tumis bhn2 hiris, biji sawi, serai dan halba hingga naik bau.
- masukkan juga daun kari, srbk kari ikan dan cili mesin.
- bila dh garing, masukkan air asam jawa..biar lg hingga kering sdkt.
- masukkan santan, garam dan serbuk perasa.
- bila dh mendidih, masukkan ikan dan sayuran.
- biar hingga naik minyak dan ikan masak.
- tututp api dan sedia dihidang.
Sandwic Salad Ayam ....senangnyaaa
Assalamualaikum wbt dan salam 29 Zulkaedah 1433H...tiap kali ada lebihan ayam grg fast food, mmg ni lah menu yg akan Liza buat...sedap n senang..Tp kadang2 tu bila terasa nk mkn sandwic ni n takde stok ayam grg, Liza akan gunakan daging burger atau nugget...ape2 pun terpulang lah pada kita kan..janji anak2 suka dan ibu setuju....hihihii
Dah pernah buat sandwic ni, tapi tak pe la kan, Liza letak sekali lg kat sini utk memudahkan anak2 Liza nnt...kalau nak tgk versi grg blh lah klik kat SINI ye...
RESEPI SANDWIC SALAD AYAM
Bhn2:
Roti
Lebihan ayam grg / sosej / dgg burger - potong kecil
Timun - potong dadu
Tomato - potong dadu
Salad - hiris nipis
Mayonis
Cheddar cheese
Cili sos
- campur dgg ayam, timun,tomato dan salad bersama mayonis.
- gaul sebati, letakkan atas sekeping roti dan letak cheese dan cili sos di atasnya.
- lapik dgn sekeping roti lagi.
Thursday, October 11, 2012
Cream Puff Jagung.....
Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua....sebenarnya ni kali kedua Liza buat cream puff tp kali pertama buat filling jagung ni...dua2 mmg sedap, kalau adastok jagung krim kat umah tu, apa kata try resepi ni....
Ok lah, mlm ni tak nak bebel panjang2, jom kita intai resepi yg Liza amik dr Zaliana MyR... thnx utk resepi ni ...Liza mohon share kat dapur Liza pulak ye...
RESEPI CREAM PUFF JAGUNG
Bhn2
125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur
Bahan-bahan untuk inti jagung
1 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 cawan jagung dalam tin
1/2 cawan tepung kastad
5 sudu besar gula
Cara-cara
- Cara-cara untuk puff
- Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan
- Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
- Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
-
Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit. Oven hendaklah dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 220 darjah celcius.Suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya.
6. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung
Cara-cara untuk inti
- Kacau tepung kastad dan air.Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap
- Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff
Tuesday, October 9, 2012
Kerapu Goreng Pedas ala Niara....sawadikaaappp
Sebenarnya kalau kitaorg g mkn kat restoran, ni la lauk wajib yg akan kitaorg order...tp tak semua kena dgn selera la,,cuma kat Restoran Niara ni je yg kena dgn selera kitaorang...dah lama dah dok tertanya2, cmner la resepi diaorg kan...so, ari tu saje2 nk try letak bhn yg ada kat umah dan hasilnya,, wowwww ..bkn takat sebiji tp berbiji2 serupa dgn rasa kat Niara tu...suka mak tawww
Ok lah tak nak bebel pjg2, jom kita layan resepi hentam kromo Liza ni ye...
RESEPI IKAN GRG PEDAS ALA NIARA
Bhn2:
1 ekor ikan siakap / kerapu /kembong besar - gaul dgn garam dan grg hingga masak
1 btg serai - dihiris
5 helai daun limau purut - koyakkan
1 biji bwg besar - potong dadu
3 ulas bwg pth - potong dadu
1/2 kiub perencah tomyam
Sdkt kicap manis
5 biji cili padi - hiris
2-3 s/b cili mesin
Sdkt minyak masak
- panaskan minyak bekas gorengan ikan td dan masukkan semua bwg dan bhn hiris, cili mesin dan daun limau purut.
- bila dah naik bau, masukkan perencah tomyam dan sedikit air.
- bila dah agak kering, tambahkan kicap manis dan ikan yg telah digoreng td..
- gaul sebati dan angkat..
Abok abok....
Assalamualaikum wbt dan selamat ptg semua...ni la pestime Liza buat kuih abok2 ni, tu pun request dr hubby....sebenarnya kan Liza tak pernah makan atau pun tgk cara org buat kuih ni....tiap kali hubby balik dr meeting dia mst cakap ada kuih ni n dia suka mkn sbb sedap...dh bnyak kali dia suruh Liza try buat, tp disebabkan tak pernah tgk cmner cara org buat kuih ni, Liza abaikan aje yg dia suruh tu....hihihiii
Tp lama2 tu kesian jugak kan, sbb beria2 dia cakap kuih ni sedap...so, utk tidak menghampakan dia utk sekian kalinya, Liza pun cari la resepi ni...alhamdulillah, bkn setakat hubby je, anak2 pun suka sgt dgn kuih ni....cuma cara bungkus tu yg Liza fail lagi, main hentam je....tak pe la, janji tutup aurat kan....hihihii
Resepi ni Liza amik dr Cikgunita MyR, thnx ye n Liza minta izin share kat sini pulak....
RESEPI ABOK ABOK
Bhn2:
- 2 cawan sagu biji.
- 2 cawan kelapa parut putih
- 3 sudu makan gula merah
- 3 sudu makan gula pasir
- secubit garam.
- 10 calong daun pisang. Lidi penyemat
- Basuh sagu dan toskan 5 minit.
- Gaulkan sagu dengan kelapa. Tambahkan garam.
- Campurkan gula merah dengan gula pasir.
- Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang. Kemudian
sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan akhirnya masukkan 1 sudu campuran sagu.
- Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit. Siap.
Yg penting kuih ni mmg sedap dan senang je bhn2 dia, cuma Liza kena belajar cara nk bungkus tu..pada kengkawan yg pandai bungkus tu, diharapkan sudilah ajar Liza ye...budi n jasa baikmu akan ku kenang.....hihihii
Monday, October 8, 2012
Ayam Panggang Lemak Manis....sedapnyaaa
Assalamualaikum wbt....ni satu lagi resepi ayam golek yg Liza buat....sukaaaa sgt sbb sedap....mula2 tgk kat fb Joha Hassan @ Papajoh, terus laju je telan air liur...hihihii
Macam biase la kalau nk buat yg spesel cmni, mst la tunggu cukup ahli...so, pada tanggal 16 Sept 2012 ari tu, ala2 menyambut hari Malaysia, maka terkorban jugak la ayam ni....ayam golek ni Liza makan dgn nasi putih je, mmg sedap n berbaloi sgt cuba resepi ni....kalau nk buat sikit pun no hal...tp angah nk mkn style omputih, dia cakap...so kena lah bakar sekor2 cmni, pastu nk mkn nnt baru potong.....macam2 anak dara srg tu kan....sambil mkn dia siap angkat ibu jari lagi, tanda best...mmg puas hati dgn resepi ayam golek ni...
Terima kasih yg tak terhingga buat Papajoh atas resepi yg mmg marbeles ni....Liza minta izin share kat sini pulak ye....thnx sekali lg..
RESEPI AYAM PANGGANG / GOLEK LEMAK MANIS
Bhn2:
1 whole Chicken cut in halves.
15 - 20 shallots (Blend/Kisar)
4 Red Chillies (Blend/Kisar)
4 pcs Kafir Lime leaves (Daun Limau perut)
4 candle nuts
200gm Coconut Milk (Santan)
2 cm Galangal (Lengkuas) (Blend/Kisar)
2 cm Fresh Tumeric (Blend/Kisar)
3 pcs Lemon grass (Serai)
3 pcs of screwpine leaves (Daun Pandan)
Salt & Sugar for taste
4 table spoon of Oil
Heat oil in the wok, add lemon grass and pandan leaves. Add the blend spices and cooked till the aroma rises. Add the chicken, cook for 15/20 mins on medium heat add the coconut milk and cook for another 10mins. Take the chicken out and place on oven tray.
Grilled chicken for 20 to 25 mins in the oven @180C or grilled on charcoal. Garnish with coriander leaves and fresh salad.
- panaskan sedkit minyak, tumis serai dan daun pandan, bila dah wangi, masukkan bhn2 kisar dan daun limau purut dan masak lg hingga wangi..4 Red Chillies (Blend/Kisar)
4 pcs Kafir Lime leaves (Daun Limau perut)
4 candle nuts
200gm Coconut Milk (Santan)
2 cm Galangal (Lengkuas) (Blend/Kisar)
2 cm Fresh Tumeric (Blend/Kisar)
3 pcs Lemon grass (Serai)
3 pcs of screwpine leaves (Daun Pandan)
Salt & Sugar for taste
4 table spoon of Oil
Heat oil in the wok, add lemon grass and pandan leaves. Add the blend spices and cooked till the aroma rises. Add the chicken, cook for 15/20 mins on medium heat add the coconut milk and cook for another 10mins. Take the chicken out and place on oven tray.
Grilled chicken for 20 to 25 mins in the oven @180C or grilled on charcoal. Garnish with coriander leaves and fresh salad.
- masukkan garam dan gula secukup rasa, lepas tu masukkan ayam dan masak hingga ayam separuh masak lbh kurang 15-20 minit.
- lepas tu masukkan santan dan masak lg dlm 10 minit.
- keluarkan ayam dan letak atas tray dan bakar dlm oven 20-25 minit, 180C atau hingga ayam masak...
- boleh lah dihidang dgn nasi putih...walllaaaa
-
Sunday, October 7, 2012
Chocolate Butterscocth and Almond Cheesecake....
Taraaa...ni lah kek brthday angah ari tu...soooo simple sbb umi dia kan keras tgn, bab2 deko ni mmg fail....tp kek ni mmg best ala2 secret recipe gitu...hiihiii perasan tak sudah...
Jom la kita terus tgk resepi ye, kalau sesape yg berkenan tu nnt boleh la try buat ye, kompem tak nyesal...
Bhn2 kek span vanila:
(A)
160 gram gula
15 gram ovalette
(B)
5 biji telur
125 gram tepung
1 sudu teh baking powder
(C)
40 ml air
(D)
75 gram mentega, dicairkan
1. Masukkan (A) ke dalam mangkuk pengadun dan pukul sehingga sebati.
2. Campurkan (B) dan pukul sehingga pekat.
3. Masukkan (C) dan pukul adunan tadi sehingga lembut dan gebu.
4. Masukkan (D) dan gaul adunan sehingga sebati. Tuang ke dalam acuan bulat berukuran 9". Bakar pada suhu 180 darjah C selama 30 minit. Setelah dibakar, keluarkan kek daripada acuan serta merta.
5. bila kek dah sejuk bahagikan kek pada 3 lapisan..
Resepi buterscotch blh klik SINI ye...
Bhn2 cream cheese filling n topping:
300gm cream cheese
700gm whipping krim
- pukul whipping krim hingga kental dan ketepikan.
- dlm bekas lain, pkl cream cheese hingga lembut dan campurkan dgn whipping krim td.
- adunan dibahagi 3 bahagian..
Bhn2 chocolate ganache:
120gm coklat masakan
80 gm whipping krim / susu cair
- cairkan coklat masakan secara double boiler, angkat dan masukkan whipping krim / susu cair dan gaul sebati.
- sejukkan sebelum digunakan..
Bhn lain:
Badam cincang secukupnya - panggang
CARA MELAPIS KEK:
- ambil sekeping kek, sapu krim cheese hingga rata, lorekkan dgn chocolate ganache dan butterscotch, tabur badam cincang...
- ambil sekeping lagi kek dan ulang langkah di atas.
- ambil pula lapisan kek terakhir dan sapu krim di seluruh permukaan kek dan lorekkan dgn coklat dan butterscotch...tabur badam di keliling atau atas kek....
- hias ikut suka kreativiti masing2 ye, jgn ikut Liza yg keras tgn ni...ihihhihi
- simpan dlm petiais lbh kurang 4 jam atau semalaman sebelum mkn....
Homemade Butterscotch Sauce....
Assalamualaikum wbt dan salam manis dihujung minggu buat semua....ari ni Liza nk share resepi butterscotch yg Liza buat ari tu utk kek angah...butterscotch ni mmg best, lemak berkrim disukai ramai....hihihii
Macam2 resepi butterscotch yg ada, tp Liza berkenan dgn resepi dr MyR, thnx ye Zack...resepi yg simple tp hasilnya, wallllaaaa....
RESEPI BUTTERSCOTCH SAUCE
Bhn2:
- 2/3C susu sejat@evaporated milk
- 3/4C gula perang, dipadatkan
- 2sb + 1/2sb butter
- 1st esen vanila
- Masukkan semua bahan dalam periuk kecil (pastikan guna periuk tebal untuk
elakkan butterscotch hangus).
- Kacau atas api kecil selama 5 minit atau hingga bahan kelihatan sudah
bercampur.
- Kuatkan api dan biarkan ia mendidih sebentar, kemudian turunkan api kembali
dan renehkan selama 5 minit, sambil kacau sekali sekala (sy renihkan 10 minit
untuk pekatkan sos).
- Tutup api, biarkan pada suhu bilik atau 2 jam dan boleh disimpan dalam petiais utk tahan lebih lama...
Thursday, October 4, 2012
Selamat Hari Lahir ke 13 Buat Angah....
Assalamualaikum wbt dan selamat malam semua...pejam celik pejam celik ari ni dah pun 4 hari kita dlm bln Ogos kan...tuan rumah pulak biase la, bz memanjang..kejap ada kejap tak de...huhhh letih
Hari ni kan nak tak nak pun kena jugak publishkan n3 ni...ye la takut angah kecik hati...hihihi..
mana idaknya brthday adik beradik yg lain semuanya ada...besok2 nnt boleh la tunjuk kat anak2 angah pulak kan...hihihii
Angah ni sebenarnya tak suka bergambar, tp kalau bab ambik gambar org punya la laju...masa tu dia dah tak kira dah org tgh buat ape,janji dapat lepas gian amik gambar....kdg2 bila tgk balik gambar yg dia snap tu, nak marah pun ada, suka hati dia je nak snap, hishhhh ikut perasaan betul la minah srg ni...
Sebab tu gambar ni shoot jauh sbb dia cakap muka dia tak cantik, tak yah amik dekat2...huhhh ngada2....hihihiii
Ape pun Selamat Ulangtahun kelahiran yg ke 13 buat angah...kami sentiasa mendoakan yg terbaik di dunia n d akhirat utk angah....Aamiin
So, sempena hari yg spesel ni Liza buatkan dia kek butterscotch n chocolate...pergghhh, tp resepi nnt Liza letak ye...so bz right now....bz nak tgk MasterChef sebenarnya.....ekekekekke
Hari ni kan nak tak nak pun kena jugak publishkan n3 ni...ye la takut angah kecik hati...hihihi..
mana idaknya brthday adik beradik yg lain semuanya ada...besok2 nnt boleh la tunjuk kat anak2 angah pulak kan...hihihii
Angah ni sebenarnya tak suka bergambar, tp kalau bab ambik gambar org punya la laju...masa tu dia dah tak kira dah org tgh buat ape,janji dapat lepas gian amik gambar....kdg2 bila tgk balik gambar yg dia snap tu, nak marah pun ada, suka hati dia je nak snap, hishhhh ikut perasaan betul la minah srg ni...
Sebab tu gambar ni shoot jauh sbb dia cakap muka dia tak cantik, tak yah amik dekat2...huhhh ngada2....hihihiii
Ape pun Selamat Ulangtahun kelahiran yg ke 13 buat angah...kami sentiasa mendoakan yg terbaik di dunia n d akhirat utk angah....Aamiin
So, sempena hari yg spesel ni Liza buatkan dia kek butterscotch n chocolate...pergghhh, tp resepi nnt Liza letak ye...so bz right now....bz nak tgk MasterChef sebenarnya.....ekekekekke
Subscribe to:
Posts (Atom)