Wednesday, March 30, 2016

Chocolate Bun n Oreo Crumble....



Liza pun dah lupa bila Liza buat roti ni,hihii..sekarang ni trend roti pesen cmni pulak kan, jadi timbul la keinginan nk try buat jugak...cantik jugak kan
Nak buat roti ni senang je, boleh guna mana2 resepi roti je..yang penting lubangkan dia masa doh dah separuh naik..Liza tekan guna hujung penggelek je..







RESEPI TAIWANESE BREAD
Bhn2:
500gm tpg roti
8 gm yis...

8 gm garam
2 gm bread improver
75gm gula caster
30 gm susu tpg
2 biji kuning telur
60gm butter
225 gm air ais / susu segar
75 gm whipping cream

1 s/b serbuk koko
1 s/t choc emulco



- masukkan semua bhn basah dalm BM dan diikuti dgn bhn kering...set no 8 dan biar la BM tu buat keje dia ye..
- bila dah cukup amsa, keluarkan dan bentukkan ikut suka..
- jenis roti boleh dipelbagaikan ikut kehendak masing2..
- resepi ni mmg lembut yg amat walaupun dah berhari2...




Ni doh dah separuh naik, dah boleh tekan utk buat lubang






Dah siap buat lubang, biarkan naik lagi...sapu dgn susu segar dan tabor oreo crumble



 

Roti lps dibako, cream tu suka ati la nk ltk cream apa pun ye..Liza guna fresh cream lebih buat kek ..

 
 
 

Ni la rupanya crumble oreo yg Liza buat

 
Oreo crumble
 
Bhn2:
 
75 gm tpg gandum,
35 gm gula
35 gm butter - pastikan sejuk dr peti ais ye
- ramas semua bhn di atas
35 gm oreo crushed
 
- bila semua dh sebati, baru masukkan oreo crushed dan gaul lagi..
- siap utk diguna
- lebihan crumble blh simpan dlm peti ais
 

Bread Butter Pudding wif Custard Sauce...




Assalamualaikum wbt...dah lama tak buat pudding roti ni, semalam sambil2 tgk roti yg dah nak xpired, terpikir la nak buat pudding roti marble,sekali tgk stok agar2 xde la pulak...jadi terpaksa tukar plan dan terjadilah bread butter pudding yg enak ni...hubby n anak2 tak sabar2 nk makan, ye la peberet diaorang ..tukang masak tgk jerrr

Masih menggunakan resepi yg sama dr Chef Asma sbb resepi ni mmg menepati selera family liza...tu yg penting kan
Terima kasih chef sbb akhirnya Liza jumpa the best recipe of bread butter pudding..








RESEPI PUDING ROTI KISMIS / BREAD BUTTER PUDDING
Bhn2:

(A)
10 keping roti(secukupnya lebihkan pun takpe)
250g butter
250g kismis
serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj

Choc chips - Liza tambah


(B) Filling kastard : - Liza buat 1/2 adunan
1 liter fresh milk
200g gula castor
10 biji telur
1 tsp esen vanilla



Cara2nya:
1.Sapu acuan dgn butter & potong tepi roti(jgn di buang)
2.Sapu roti ngan butter & susun roti dlm acuan.
3.Setiap lapisan tabur kismis & serbuk kulit kayu manis
4. Buat sehingga beberapa lapisan & tuangkan filling (bahan B).
5.Letak butter pada lapisan terakhir dan biarkan adunan sebentar sehingga roti tu lembut.
6. Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.

Cara2 buat filling:
1.Campurkan kesemua bahan
2. Tuangkan keatas roti & biarkan roti lembut.










Vanilla Sauce -Liza buat 1/2 adunan je
Bahan2 :
(A)
1 liter fresh milk
200g gula kastor
1/2 tsp esen vanilla

(B)
40g custard powder
250ml air

Cara2nya:
1. Panaskan baha(A) sehingga mendidih
2. Bancuh bahan (B) & campurkan ke dalam bahan (A)
3. Masak sehingga pekat(jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit)


Monday, March 28, 2016

Masak Lemak / Gulai Telur Itik..




Assalamualaikum wbt ...pagi tadi dapat pekhabaran sedih, kawan rapat Liza accident di Temerloh ngn family dia...ank kedua kritikal dan masih dlm ICU...mohon semua sahabat yg Liza kasihi semoga dapat mendoakan kesembuhan pada mereka semua...terima kasih


Ok lah jom kita tgk resepi gulai telur itik ni, kali ni Liza masukkan daun kunyit kt dalam tu, sedappp..



 
 
 
RESEPI GULAI TELUR ITIK
 
 
Bhn2:
 
5 biji telur itik
Santan dr sebiji kelapa
1 sudu mkn cili mesin
4 ulas bwg merah*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
Sehiris nipis lengkuas*
1/2 s/teh biji ketumbar*
Garam, serbuk perasa
1 helai daun kunyit - koyakkan sikit

- tumbuk semua bhn tg bertanda * hingga lumat.
- masukkan ke dlm santan.
- masukkan juga cili mesin.
- masak semua bhn di atas hingga mendidih.
- pecahkan telur sebiji2, tp INGAT jgn dikacau.
- perasakan dgn garam dan serbuk perasa.
- perlahankan api dan biarkan telur masak.
- sedia dihidang..
 

 
 
 

 
 
 
 

Wednesday, March 23, 2016

Sup Sayur Campur...




Jarang2 dapat makan cmni mmg best kan, letak pulak sambal byk2, perghhh..mmg blh bertambah2 nasi, hancur diet,hihii
Sup sayur ni ari tu Liza gandingkan dgn ayam bakar BBQ tu, mmg ngam la pada kami..dah katanya menu org berpantang kan, kena la dgn cara masak tu, kukus, bakar, panggang, sup..ihihi







Jom layan resepi simple dr Liza ni..


RESEPI SUP SAYUR CAMPUR

Bhn2:

Kaki ayam - potong ( nk letak lauk apa pun blh)
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 labu bawang besar - hiris nipis
Cendawan
Kobis
Bunga kobis
Karot
Sawi
Ubi kentang
( sayur2an ni terpulang lah ye, nak letak apa pun)
Sedikit minyak - utk menumis
Garam






- semua sayuran dicuci bersih n potong kecil
- panaskan sedikit minyak dan tumis bwg2 hiris td hingga naik bau n kekuningan..
- masukkan air secukupnya dan biar mendidih, masukkan garam..
- masukkan kaki ayam dan sayuran yg keras dahulu, biar agak empuk baru masukkan sayuran yg lembut..
- biarkan kejap dan boleh tutup api..
- taraaa dah siap, senang kan



Puding Kastad Jagung yg Sedap..



Musim2 panas ni mmg layan aje kalau dapat puding kan, rasa sejuk je tekak..puding ni mmg family Liza suka sgt la, nak buat pun senang je..jom tgk resepi kat bawah ye








RESEPI PUDING KASTAD JAGUNG
Bhn2:


1 tin jagung jenis creamy 
1 tin susu cair

3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad


Cara :-

1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati
kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata.

 2. Masak puding dengan menggunakan api yang
kecil...hinggalah masak (kental& berkilat). (MaDiHa masak
guna kuali)

 3. Masukkan ke dalam loyang atau talam.

 4. Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.

Taugeh n Kangkung Goreng Simple...




Assalamualaikum wbt...taugeh grg ni sebenarnya salah satu peberet Liza, biasa campur ngn tauhu tapi kali ni tauhu ilekk...g jalan2 kat blkng umah, nmpk la kangkung yg big bos tanam ada sikit...so, apalagi, grg la ia bersama taugeh...sedap sgt,hihii






Walaupun resepi ni rasanya semua org tau buat, tapi Liza ttp nak masukkan resepi utk anak2 Liza..


RESEPI TAUGEH N KANGKUNG GRG SIMPLE

Bhn2:

Taugeh - ikut la nak bnyk mana ye
Kangkung - potong kecil
1 biji bwang besar - hiris
1-2 biji lada merah - hiris
Sedikit ikan bilis - bersihkan
Sedikit minyak zaitun - minyak apa pun xkisah
Sedikit garam


- panaskan minyak, grg ikan bilis hingga agak garing.
- masukkan bawang n cili merah yg dipotong serta garam..
- masukkan kangkung, grg sekejap je terus masukkan taugeh..
- gaul sebati, dah siap...


Tuesday, March 22, 2016

Acar Buah Marbeles...




Dah lama bebenor tak buat acar buah ni, tiap kali g majlis kawin, mesti acar buah ni yg Liza intai dulu..hihii
Ari tu g jalan2 kat Penang, nmpk kedai jeruk Pak Ali yg banyak kt sana, so terdetik la kat hati nk beli jeruk n buat acar buah...mana tau blh wat stok utk bulan puasa nnt kan..
Jadi ni lah hasilnya..







RESEPI ACAR BUAH MARBELES

Bhn2:

500gm jeruk buah campur - hiris kecik
Segenggam kismis
5 biji kurma - hiris nipis
1 inci halia *
5 ulas bawang merah *
2 s/b serbuk kari ikan
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan cuka epal - blh guna cuka mkn biasa
3 s/b cili mesin
Minyak secukupnya
Rempah 4 sekawan ( kayu manis, pelaga, bunga cengkih, bunga lawang)
Gula secukup rasa


- bhn bertanda * di mesin halus- boleh jugak kalau nk hiris je
- panaskan minyak, masukkan rempah 4 sekawan, bhn blend td dan cili mesin dan masak hingga naik bau..
- masukkan sos cili, gula dan cuka epal dan masak lagi..
- masukkan semua jeruk td dan masak dgn api kecil hingga semua bhn dan rasa sebati..- amik masa sikit ye, sabo
- bila rasa semua dah ok, ttp api..

* acar ni lg sdp kalau mkn 2 3 ari lps masak..
* boleh simpan lama kalau masak dgn betul / blh jugak simpan dlm fridge



Roti Canai Homemade....




Assalamualaikum wbt....terima kasih pada kengkawan yg sudi jengah kat dapur Liza ni ye...
Roti canai ni dah lama Liza buat, tapi biasa la kan bila banyak sgt n3 yg tertangguh ni,hihii
Ok la, resepi ni Liza amik kt dapo Hana, resepi asal dr Niceghost FNR katanya  tapi xde link...apa2 pun terimakasih la pada kedua2nya...









RESEPI ROTI CANAI HOMEMADE

Bhn2:
  • 3 cawan tepung gadum
  • 1 hingga 1 1/2 cawan air
  • 1 sudu besar marjerin
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar minyak masak


Cara-cara
  • Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
  • Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin.
  • Campur minyak masak
  • Campur marjerin
  • Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit.
  • Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai)
  • Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)
  • Tinggalkan selama 2 jam.
  • Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
  • Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu.






PETUA utk buat roti canai:
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais

Monday, March 21, 2016

BBQ Chicken...Lagiii menu berpantang








Ni pun salah satu menu utk org sakit,org sihat pun boleh layan menu ni,hihihi
Sebenarnya jaga org sakit ni tak susah mana pun, yg penting kena redha n ikhlas..bab makan ni yg susah sikit,tapi kalau kita tau apa khasiat kandungan bhn2 kt dalam tu, insyaallah semuanya mudah..dan yg penting org sakit pun boleh makan sedap2,hihii







Resepi ni Liza dapat dr exschoolmate.Kak Pah..mmg sedap dan tak rugi la buat ni..Liza buat utk makan dgn nasi je, ye la menu utk org sakit kan,hihii..tq Pah


RESEPI BBQ CHICKEN / AYAM PERAP BBQ

Bhn2:

1 ekor ayam - potong n bersihkan
1 labu bawang besar *
10 ulas bawang merah *
5 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1/2 inci lengkuas *
2 btg serai *
1 botol sos BBQ
 3 s/b madu
1 s/b serbuk cili - xde stok, ganti dgn cili mesin
3 s/b mentega/marjerin/minyak - guna minyak zaitun
1/2 cawan kicap pekat manis
2 s/t serbuk kunyit
1 s/t serbuk lada sulah/ serbuk lada hitam - guna lada hitam
Garam

- kisar halus bhn2 bertanda *
- gaul rata bhn kisar bersama bhn2 lain
- tuangkan ke atas ayam dan perap selama 3 jam/ smlmn dalam peti ais


Tips Tambahan:

1. Selain ayam, boleh guna sosej atau daging ..
2. Utk ayam n daging, kelar sedikit isinya sebelum perap supaya bhn perap dpt meresap dgn elok..
3. Baki bhn perap blh simpan dlm petisejuk utk digunakan di amsa akan dtg..
4. Makin lama diperap, makin sedap..
5. Mula2 perap 3 jama pada suhu bilik, lpeas tu masukkan dlm freezer dan bekukan..
Bila nak guna, baru keluarkan dan defrost sebelum dibakar..






Pindang Ikan Haruan..




Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua...lagi menu sihat utk yg tak berapa sihat..sebenarnya yg sihat la yg pulun habisa2an lauk ni.hihihi

Sebenarnya dah tak tau nak masak apa,susah jugak sebenarnya pikirkan menu sihat utk org yg kena berpantang kan..macam Liza pulak, ,,g jenis yg tak berapa rajin nak masak lauk yg macam2 jenis..jadi sekali masak utk dua2 sekali,sihat n tak sihat...jadi mmg kena cari lauk yg betul2 membangkitkan selera makan la walaupun tgh berpantang...so, ni lah lauk yg Liza decide nk buat selain dr sup, singgang n bakar..
Resepi ni Liza olah dr bermacam sumber yg Liza dapat ye..


 


RESEPI PINDANG IKAN HARUAN

Bhn2:

5 keping ikan haruan - bersihkan
3 biji cili merah *
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 inci kunyit hidup *
1 inci lengkuas *
1 batang serai - ketuk sikit
1/2 s/k serbuk lada hitam
Daun kesum
Asam keeping
Air secukupnya
Garam






- kisar halus bahan bertanda *
- masukkan kedalam periuk bersama air secukupnya..
- masukkan semua bhn ke dlm periuk kecuali daun kesum dan garam..
- masak hingga mendidih, baru masukkan daun kesum dan garam..
- biarkan mendidh sebentar lagi dan rasa lah ye..
- bila dah cukup rasa, boleh lah angkat..



Monday, March 7, 2016

Apam Pisang Tanpa Telur n Chia Seed....



Apam pisang ni walaupun tanpa telur tapi mmg cukup lembut, anak2 pun suka n makan berulang2..tapi kali ni Liza tambahkan chia seed kt dalam tu..gambar mmg tak cantik sbb mood mmg takde masa ni, cuma terpaksa amik gmbr ni sebagai rujukan di masa akn dating...
Rasanya apam pisang kali ni lebih sihat sbb takde telur dan ditambahkan dgn chia seed...mmg sesuai sgt la dgn papa yg baru lps operation...kadang tu pening jugak nak sediakan menu yg sedap utk org sakit ni kan...Alhamdulillah ramai yg membantu,terima kasih ye,hanya Allah yg dapat membalas segala kebaikan kalian..

Liza jumpa resepi ni kat dapur Amie,thnks ye Amie...apam ni mmg sedap n lembut..







RESEPI APAM PISANG TANPA TELUR N CHIA SEED

Bhn2:

1 cawan pisang lemak manis lecek halus
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
secubit garam
2 biji pisang lemak manis - hiris nipis untuk hiasan 

2 s/b chia seed - rendam kejap ye
 Cara:
1. Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat.
2. Adun bahan tadi bersama pisang lecek, gula kastor dan secubit garam.
3. Masukkan minyak jagung n chia seed dan gaul rata.
4. Tuang adunan ke dalam bekas atau acuan pilihan. Amie gunakan acuan lompang, dan bubuh setengah acuan.
5. Jika suka bubuh hirisan pisang di atasnya sebagai hiasan.
6. Kukus selama 15 minit. Jika anda gunakan loyang kenalah kukus lebih lama sedikit iaitu lebih kurang 1/2 jam atau 30 minit.

Southern Yellow Chicken Rice....


Assalamualaikum wbt dans salam rindu utk semua...sebenarnya mood nak update blog ni masih dlm mood yg tak berapa rajin tapi bila tgk bnyak gmbr dlm file, maka terpaksalah merajinkan diri ..semuanya utk kengkawan tersayang,hihii

Nasi ni Liza buat pada hari Khamis 26 Feb 2016...pada mlm tu lah Allah uji Liza sekeluarga..
Papa diserang sakit jantung sejurus lps main bola,tak sempat balik jumpa umi n anak2 sbb keadaan papa kritikal.. nasib baik kawan2 papa sempat hantar papa ke hospital, nasi peberet ni pun papa tak sempat nk makan...apa2 pun umi redha dgn ujian tu dan pasti ada hikmah yg kita tak tau kan...
Cuma umi n anak2 harap papa jagalah makan dan kurangkan merokok tu, tiada papa tiada lah kami..dan lepas ni rajin2lah buat medical checkup ye,jgn suka tangguh2..

Ok lah berbalik pada menu nasi ni, jom kita tgk resepi kat bawah ..nasi ni mmg sedap n paling senang nk buat..






RESEPI NASI AYAM GORENG / SOUTHERN YELLOW CHICKEN RICE
Bhn2:
1 ekor ayam- di potong 12 ketul
2 sudu kecil garam
* 1 sudu besar serbuk kunyit
* 1 sudu besar rempah kari*


Caranya
ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)
Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu.

Bahan Utk Masak Nasi
1 sudu rempah kari 1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis ,2 biji buah pelaga, 3 kuntum bunga lawang,
sedikit kiub ayam sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
2 bay leaves
4 cawan beras basmathi-cuci toskan (boleh guna beras jasmin)
4 1/2 cwn air - tambah jika kurang
1/2 cwn susu cair - resepi asal guna santan
minyak utk menumis - mama guna minyak sapi + minyak masak







Cara-Caranya: Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam serta kiub ayam.
Masak nasi hingga masak.
* Setelah siap, bolehlah di hidangkan bersama sos pedas dan salad.
nota Dapurmamasya;

Mama campur minyak sapi dg minyak semasa menumis.garam serta kiub ayam dimasukkan selepas air dan kacau, barulah disusun ayam.Bila nasi kering...perlahankan api dan letak aluminium foil atas periuk dan barulah ditutup dgn tudung periuk. Ni memastikan nasi masak sepenuhnya dgn wap.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...