Thursday, December 31, 2015

Kuih Kaswi Istimewa....




Dalam banyak2 kuih lama, kuih ni la yg paling menggoda Liza..kalau jumpa je kuih ni kat mana2, mst dan2 tu jugak telan air liur, haissshhh xsenonoh btl kan..tapi tu la kenyataannya, sukaaaa sgt kuih ni dgn rasa kenyal2 tu..yummy






Terima kasih pada Kak Azie yg memanjangkan resepi istimewa ni..mmg tak sia2 buat..bhn2 pun sng je, confirm selalu ada stok kt dapo..jom kita tgk resepi ye..

RESEPI KUIH KASWI ISTIMEWA

Bhn2:

2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
2 keping gula Melaka - saya guna 2 1/4 kpg saiz sederhana
1 cawan gula pasir - saya tambah 1 sudu besar
7 cawan air
1 sudu kecil kapur – bancuh dengan sedikit airBahan lain:
Kelapa parut muda
Sedikit garam





Cara cara:
Masak air dengan gula Melaka dan gula pasir sehingga mendidih dan sedikit pekat. Sejukkan sehingga agak agak air gula suam.

Masukkan tepung gandum dan tepung ubi yang telah disatukan ke dalamnya. Kacau sebati. Masa ini, boleh rasakan sedikit adunan dan jika belum cukup manis, boleh tambah sedikit gula pasir. 

Akhir sekali, masukkan air kapur dan kacau rata. Tapis adunan ke dalam jug bermuncung.

Panaskan periuk pengukus dan masukkan loyang. Saya guna loyang bulat saiz 9 inci. Setelah loyang panas, tuang adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak selama 45 minit atau sehingga masak dengan menggunakan api yang besar. Saya kukus dalam 1 jam. 

Sekali sekala, lapkan penutup pengukus atau balut penutup dengan tuala. Bila telah masak, buka penutup pengukus dan kukus tanpa penutup seketika untuk mengeringkan air di permukaan kuih, jika ada.Setelah betul betul sejuk, baru dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
Liza CnP terus dr dapo Kak Azie...tq kak







Masak Lemak Ciliapi Nangka dan Perut....


Assalamualaikum wbt...Liza mmg suka sgt dgn lauk2 kampung cmni,kalau makan kat kedai pun, mesti cari lauk2 kampung dulu..ye la kita kan org kampung..





Lauk ni pun sebenarnya dah laaaaama Liza buat, masa belum pindah lagi..tapi baru skrg sempat nak upload..jom kita terus tgk resepi cara Liza ye..

RESEPI MASAK LEMAK CILIAPI NANGKA N PERUT

Bhn2:

300gm perut lembu - cuci dan rebus empuk
500gm nangka muda - cuci dan rebus empuk
Santan dr sebiji kelapa - jgn terlalu pekat / cair
Ciliapi secukupnya - ikut pedas yg kita nak
2 inci kunyit hidup
Garam dan perasa secukupnya






- tumbuk ciliapi dan kunyit sehingga lumat..
- masukkan semua bhn ke dlm periuk kecuali garam dan serbuk perasa..
- masak hingga mendidih dan masukkan garam dan perasa..
- bila rasa semua dah sebati, tutup api dan sedia dihidang...
- senang kan..

Tuesday, December 29, 2015

Tempahan Kek Hari Kanak Kanak....






       
Utk sebarang tempahan boleh WA 0192113080

Ketayap Lagiiiii..

 
 
 

Ketayap ni pun dah berkurun Liza buat...dah banyak kali Liza share resepi ni...mmg Liza syorkan pada sesiapa yg nak cuba buat ketayap tu utk guna resepi ni, insyaallah menjadi n tak koyak...kalau buat ganas2 kompem la koyak kan...hihii




RESEPI KUIH KETAYAP

Bhn2 kulit:

1 cawan tpg gandum
1 cawan jus air pandan (5 helai daun pandan + 1 cawan air)
1/2 cawan santan / susu segar / air
1 biji telur
Pewarna hijau
Sedikit garam

Bhn2 inti :


½ biji kelapa parut
¼ cawan gula kabung - nise

½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan
¼ cawan air

Untuk kulit :

1) Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan.
2) Panaskan kuali leper (pan) dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin.
3) Tuangkan sesenduk adunan dan ­lenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengahnya. Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemas­. Buat hingga habis. Sedia untuk dihidangkan.

Untuk inti:
1) Gaulkan semua bahan inti dalam kuali dan jerangkan ke atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.


Bingka Ubi Gula Melaka....


Assalamualaikum wbt dan salam rindu untuk semua kengkawan...hamper 2 bulan juga Liza tak singgah kat dapur kesayangan ni, almaklumlah kesibukan yg melampau...Alhamdulillah semua dah settle, jadi harap2 akan datang la mood rajin tu utk kemaskini resepi kat blog ni...insyaallah

Bingka ubi kayu ni dah lama sangat Liza buat, mmg sedap dan menepati selera family Liza..kali ni Liza cuba resepi dr CMG, yang paling Liza suka sbb bingka ni tak guna telur..jadi tak yah la susah2 nak g kejar ayam kan...hihihi




Liza mmg suka resepi yg simple2 cmni..jom kita tgk resepi

RESEPI BINGKA UBI GULA MELAKA

Bhn2:

1 kg ubi parut
650 ml santan kelapa
100 g gula melaka, hiris halus- Liza guna nise 3 keping
2/3 cawan gula pasir - 1/2 cawan
2 helai daun pandan
1/2 camca teh garam
1 camca besar minyak sapi...

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan santan, gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan. Kacau rata dan jerang atas api, kacau hingga gula larut (tak perlu mendidih), masukkan minyak sapi dan kacau hingga sebati. Angkat dan biar sejuk. Ubi dimasukkan ke dalam kain kasa dan perah, tadah air perahan tadi. Buat sikit2, hingga siap. Masukkan ubi tadi ke dalam bekas lain. Biarkan air perahan 20 minit hingga sagunya mendak.
  2. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin dengan sedikit mentega dan alas dasar tin dengan aluminium foil, lebihkan aluminum tadi di kiri dan kanan tin, tujuannya senang nak tarik keluar kuih bila masak nanti. Ketepikan.
  3. Buang air perahan tadi perlahan2 sehingga tinggal sagunya yang mendak. Gaul dengan ubi tadi. Tapis santan tadi yang di masak tadi dan masukkan ke dalam ubi, gaul rata2 hingga rata dan mesra.
  4. Tuang dalam tin yang telah siap tadi dan bakar selama 1 jam 30 minit, hingga permukaannya kelihatan garing. Keluarkan dari oven, biar suam dan keluarkan dari acuan. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.





Adanya minyak sapi tu buat kuih ni lagi wangiiii..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...