Thursday, August 4, 2016

Sardine Puff..





Assalamualaikum wbt dan selamat pagi...puff sardine ni antara menu yg selalu jugak Liza buat utk minum petang...selain dr sedap, ia juga semestinya senang..tu yg paling penting...hiihi

Jom kita intai resepi ni..







SARDINE PUFF
Bhn2:

Beberapa keping pastri puff segera - Liza pun guna brand 'Kawan'
Telur
Susu segar

Inti kari sardin:

1 tin sardin
Bwg merah
Bwg pth
Rempah kari ikan
Cili mesin
Air asam jawa
Garam,perasa

- Bwg merah, bwg pth ditumbuk dan campurkan dgn rempah kari ikan dan cili mesin
- Tumis bhn2 td hingga garing dan masukkan air asam jawa
- Masukkan pula sardin bersama kuahnya dan perasakan dgn garam dan sdkt perasa..
- Bila dh kering, sejukkan dan sedia utk dibuat inti puff..



Cara buat puff :

- ambil sekeping pastri puff dan bg 2..
- masukkan inti yg telah dibuat td dan lipat
- guna garfu utk cucuk bhgn tepinya supaya tidak terbuka..
- campurkan susu dan telur dan sapu atas telur sebelum dibakar
- letak atas dulang yg telah disapu mentega
- bakar 200 C selama 20 minit...( on kan kipas oven ye)






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...