Sebenarnya Liza mmg tak pernah makan nasi kak wok ni, rasa pun tak tau la kan...cuma dapat bayangkan je apa yg org dok citer..lama melayan perasaan, ari tu teringin sgt nak makan..cari punya cari, terjumpa lah resepi ni kat SINI , lain dr yg lain...terima kasih pada empunya resepi ye
RESEPI NASI ALA KAK WOK
Bhn2 kari ayam:
1/2 ekor ayam
1 bj bwg besar hiris nipis #
1inci halia #
4 pelepah daun kari #
3 ulas bungga lawang #
1 btg kayu manis #
5 buah pelaga #
5 bj bjunga cengkih #
4 sdb rempah kari ayam /daging babas
4 sdb sbuk lada babas
2 sdb sbuk rempah briani
Minyak untuk menumis
Santan kotak kara 200ml
1inci halia #
4 pelepah daun kari #
3 ulas bungga lawang #
1 btg kayu manis #
5 buah pelaga #
5 bj bjunga cengkih #
4 sdb rempah kari ayam /daging babas
4 sdb sbuk lada babas
2 sdb sbuk rempah briani
Minyak untuk menumis
Santan kotak kara 200ml
Kacang panjang dan terung - potong kecil
Air
Garam. sedikit gula
Pati Kiub norr 2 pcs -Liza xletak
Sedikit asam jawa ambil jusnya
Air
Garam. sedikit gula
Pati Kiub norr 2 pcs -Liza xletak
Sedikit asam jawa ambil jusnya
- Tumiskan semua yg bertanda # sehingga naik bau wangi...
- Masukan rempah kari , rempah beriani, serbuk lada yg siap di jdkan pes ( bancuh dgn sedikit air )
- Tumis sampai terbit minyak.
- Masukan ayam gaul rata
- Masukan santan gaul rata tambah air utuk kuahnya air agak agak je.- bila dah mendidih masukkan kacang panjang dan terung.
- Masukan bhn perasa
- Masak sehingga pecah minyak...siap!
- Masukan rempah kari , rempah beriani, serbuk lada yg siap di jdkan pes ( bancuh dgn sedikit air )
- Tumis sampai terbit minyak.
- Masukan ayam gaul rata
- Masukan santan gaul rata tambah air utuk kuahnya air agak agak je.- bila dah mendidih masukkan kacang panjang dan terung.
- Masukan bhn perasa
- Masak sehingga pecah minyak...siap!
Ayam goreng kunyit:
1/2 ekor ayam potong kecil
Garam agak agak je
Serbuk pati ayam norr @ sedikit aji
Serbuk kunyit
Kacang panjang potong2 - Liza xletak
Bwg besar hiris
Minyak mengoreng
Garam agak agak je
Serbuk pati ayam norr @ sedikit aji
Serbuk kunyit
Kacang panjang potong2 - Liza xletak
Bwg besar hiris
Minyak mengoreng
- Gaul ayam bersama garam ,kunyit ,pak ~ aji @ serbuk pati ayam norr
Peram seketika
- Goreng ayam sehingga kekuningan .
- Setelah ayam kekuningan masukan kacang panjang dan hirisan bawang besar ......siap!
Peram seketika
- Goreng ayam sehingga kekuningan .
- Setelah ayam kekuningan masukan kacang panjang dan hirisan bawang besar ......siap!
Sambal cuka:
Lada besar + lada kecil
Cuka
Garam
Gula
Cuka
Garam
Gula
- Blend lada sehingga hancur masukan bhn rasa
No comments:
Post a Comment