Monday, August 8, 2016

Ayam Masak Kari Beriani...



Assalamualaikum wbt...lauk ni sebenarnya bukan lauk yg baru Liza buat ye, rasanya dah 2 3 minggu punya menu kot...hihi
Resepi ni Liza dapat kat SINI, tq pada empunya resepi yg sedap ni..lauk ni Liza gandingkan dgn nasi minyak, sedap terangkat..




 
 
 
 
RESEPI AYAM MASAK KARI BERIANI
 
 
Bhn2:
 
 
1 ekor ayam - potong dan bersihkan
3 sekawan - bunga lawang, kayu manis dan buah pelage
1 s/makan ginger garlic paste
1 biji tomato
1 biji bawang merah besar - hiris @ dadu
2 batang cili hijau  - potong 2
3 helai daun bay / daun salam
4 s/makan bryani masala powder
2 s/teh serbuk kunyit
1 s/teh serbuk cili
Segengam daun ketumbar
Segenggam daun pudina
1 s/mkn pes pudina
2 s/ makan tairu - guna yogurt
1 cawan air
Sedikit minyak
Garam, gula
 
 
 
 
 
 


- panaskan sedikit minyak dan tumis 3 sekawan, garlic ginger paste dan daun bay hingga naik bau..
- masukkan bwg merah hiris dan cili hijau dan tumis lg hingga Wangi.
- bancuh serbuk kunyit, bryani masala dan serbuk cili dgn sedikit air - jadikan pes..
- masukkan pes td dan tumis lg
- bila dah garing, masukkan pes pudina bersama tairu ke dlm tumisan td, dan masak hingga pecah minyak..
- masukkan ayam, daun pudina, daun ketumbar dan tomato..
- masukkan 1 cawan air dan garam serta gula, kacau rata..
- biarkan mendidih dan ayam masak..
- setelah masak, taburkan daun ketumbar dan sedia dihidang..




1 comment:

lia ummiirfan said...

wow! sedapnyaaa πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...