Saturday, August 27, 2016
Daging Maharani....
Lauk ni pun minggu lepas Liza buat, tapi makan dgn nasi putih je...malas nk buat nasi spesel2,hihii
Bila Google, ada mcm2 versi, ada yg guna rempah beriani dgn rempah kari, ada yg guna rempah kari ngn garam masala...jadi Liza decide utk try guna garam masala campur rempah kari..mmg terlajak sedap
Ambik dr dapur Kak Ayu ,tapi Liza guna daging...main lebur je dgg dalam kuah tu, tak yah nk grg2 dulu..
RESEPI AYAM MAHARANI
Bhn2:
1 ekor ayam - dipotong kecil, cuci dan toskan hingga kering
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
garam secukupnya
- Liza guna dgg, jadi Liza skip proses ni
Bahan2 kisar A:
5 labu bawang besar
10 biji lada hijau +cili padi
5 biji lada merah
1 biji tomato
2 sudu makan tomato puree
1 inci halia & 8 ulas bawang putih2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu kecil rempah masala
Bahan2 kisar B:
1/4 cawan yogurt
1/4 cawan santan
1 cawan air
10 biji gajus
- Liza guna yogurt sepenuhnya
Bahan2 C:2 helai daun bay
5cm kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1/2 cawan daun pudina - dihiris
1/2 cawan daun ketumbar - dihiris
garamsecukup minyak untuk menumis
Cara:-
Ayam digaul bersama serbuk kunyit, serbuk lada hitam, garam dan digoreng. Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis daun bay, kayu manis dan pelaga hingga wangi.
Masukkan bahan kisar A dan tumis hingga garing dan naik bau. Tuangkan campuran bahan kisar B, daun pudina, daun ketumbar dan garam, Kacau rata dan biarkan mendidih.
Tambah air jika terlalu kering.
Masukkan ayam, gaul rata dan masak dengan api yang perlahan hingga ayam empok dan naik minyak.
Padam api dan tabur daun ketumbar dan bawang goreng(ramas sebelum ditabur. Jangan digaul.
Kacau rata sebelum dihidang.
Labels:
daging / tulang,
lauk pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment