Monday, August 29, 2016

Rendang Ayam Kampung Sifu.....



Pertama kali makan rendang ni masa sifu kek, Zah buat open house ari tu..terus tergoda dan terus usha resepi, ye la kan, masing2 ada cara berbeza utk memasak...jadi tak yah la nk jadi org yg bodoh sombong...belajar ni sampai bila2 pun takkan habis..

Alhamdulillah sifu sudi memanjangkan resepi ni kat kami, tq Zah..semoga rezeki Zah terus melimpah ruah..Aamiin
akk share kat sini pulak ye






RESEPI RENDANG AYAM KAMPUNG SIFU

Bhn2:

Bahan A
1 ekor ayam kampong - ayam biasa / daging pun blh
5 ulas bawang merah sedang *
3 ulas bawang putih *
4 btang serai di hiris halus *
2cm halia *
1cm lengkuas *
2cm kunyit *
segenggam cili kering di rebus (ikut suka pedas) *
10 biji cili padi (ikut suka pedas) *
- blend hancur semua bahan...
 
1/2kg santan pekat
1peket kecil kerisik
4 helai daun limau di koyak kasar
4 batang serai di titik
3 helai daun kunyit
sekeping asam gelugur
garam gula secukup rasa
 




cara cara:

- panas kan kuali dgn minyak secukup nya...
- masukkan sebatang kayu manis
- dua ketul bunga lawang
masak sekejap

- masukkan bahan kisar...
- tumis hingga masak (agak lama)

- masukkan ayam, serai titik, daun limau,asam keping, santan pekat, garam dan gula..
- masak dgn api sederhana hingga agak kering...
- masukkan kerisik dan daun kunyit...kacau sebati
- masak sekejap ...atau ikut kering yg kalian suka..

 
***tak perlu tambah air...cukup dgn air ayam yg keluar..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...