Thursday, July 21, 2016

Kek Pisang / Banana Cake...










Resepi kek pisang kali ni Liza buat guna resepi dr Kak Wan, resepi yg lain sbb tak guna ovalette langsung tapi kek tetap lembut dan moist...sukaaaa sgt, tq K1








RESEPI KEK PISANG

Bhn2:

3/4 cawan pisang/ 3 biji pisang berangan - Liza guna 1 cawan pisang lenyek
1 cawan tpg gandum
1 s/teh soda bikarbonat
1 s/ the baking powder
Sedikit garam
1/2 s/the esen vanilla @ esen pisang
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula kastor - guna gula perang
2 biji telur B - Liza guna A


- lecek pisang bersama 1 sudu besar jus limau ( utk naikkan urat pisang)
- panaskan oven 170C selama 15 minit
- ayak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat dan garam..ketepikan..
- pukul telur, gula, esen vanilla hingga gebu n kembang..
- masukkan minyak jagung perlahan2 sambil terus memukul.
- masukkan pisang dan pukul sebati.
- masukkan tepung sedikit2 dan gaul guna speed perlahan je..
- masukkan ke dlm loyang yg telah dilengser mentega dan bakar selama 30  minit atau sehingga masak









No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...