Sunday, July 3, 2016
Ikan Bakar Sambal...
Sesekali layan ikan bakar cmni pun sedap kan, kompem bertambah2 nasi..kali ni Liza pun tak pasti nama ikan ni,cuma org kat pasar tu ckp sedap kalau bakar..sbb tu la Liza beli,hihii
RESEPI IKAN BAKAR SAMBAL
Bhn2:
1 ekor siakap / ikan lain - bersihkan n kelar sikit
4 s/b cili mesin
1/2 labu bwg besar - mesin
1 ulas bwg putih - mesin
1/2 inci halia - mesin
1 btg serai - mesin
Air asam jawa
Garam dan gula
Sdkt minyak - tumis
Daun pisang secukupnya
- Ikan dibersihkan dengan air asam/asam gelugor untuk menghilangkan rasa hanyir
- Tumis semua bahan kisar bersama cili giling hingga garing, masukkan air asam jawa, garam, gula secukup rasa, sesuaikan rasa masin, masam dan manis, sejukkan..
- perap bersama ikan selama sejam atau lebih..
- Di dalam kuali, lapik 2-3 helai daun pisang, letakkan ikan yang telah diperap td , tutup dengan daun pisang dan bakar sehingga masak..
- sedia dihidang bersama kicap atau air asam..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment