Tortilla ni sebelum puasa lg Liza buat, haaa, punya la lama terperap kan...tak mo citer panjang, resepi ni Liza amik dr dapo Tun sbb berkenan dgn resepi Tun yg guna minyak jetun...
Tq Tun, akk panjangkan resepi ni kat sini pulak ye..
RESEPI FLOUR TORTILLA
Bahan-bahan ( 12 keping )
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil garam
- 2 sudu kecil baking powder
- 4 sudu besar vegetable shortening (boleh juga diganti dgn 3 3/4 sudu vegetable oil kalau tak ada shortening)- tun letak 4 sb olive oil - Liza pun ikut Tun
- 1 1/4 cawan air suam
- Campurkan bahan-bahan kering dalam mangkuk.
- Masukkan minyak/shortening dan gaul hingga sebati.
- Masukkan air suam sedikit demi sedikit, uli hingga menjadi doh.- tun uli guna mixer mata cangkuk
- Bahagikan doh kepada 12 bahagian, bulatkan setiap bahagian dan rehatkan selama 10 minit.
- Canaikan doh hingga menjadi nipis (seperti buat chapati/paratha)
- Goreng tanpa minyak menggunakan non-stick pan, lebih kurang 1-2 minit utk each side.
No comments:
Post a Comment