Wednesday, June 19, 2013

Kari Asam Pedas Ikan Duri...



Ni lah antara lauk peberet Liza, makan hari2 pun takpe...hihihi
Asam pedas apa2 pun Liza layan je, sedap tu, dgn gandingan rasa masam n pedas, fuhhh mmg terangkat la...pada sesape yg tak suka asam pedas ni kan mmg rugi la...hihihihi

Jom kita tgk resepi ye..dulu Liza pernah buat kat SINI tp masa tu guna ikan tenggiri..

RESEPI KARI ASAM PEDAS IKAN DURI

Bhn2:

5 keping isi tenggiri/ ikan2 lain- kali ni guna ikan duri
6 ulas bwg merah - tumbuk
3 ulas bwg putih - tumbuk
7 s/b cili mesin
Sedikit belacan - tumbuk
1 paket rempah kari ikan
11/2 s/b kerisik
2 tangkai daun kari
2 tangkai bunga kantan
4 btg daun kesum
Tomato - potong 4
Bendir
1/2 cawan air asam jawa
Minyak - utk menumis
Garam dan perasa
Air - utk kuah

- panaskan sdkt minyak, tumis bhn2 tumbuk, rempah kari ikan, daun kari dan cili mesin hingga naik bau.
- masukkan air asam jawa dan biar hingga agak kering sikit, baru tambahkan air dan biar mendidih.
- masukkan pula ikan, kerisik, bunga kantan, daun kesum, garam dan perasa, biar mendidih sekali lagi.
- seterusnya masukkan bendir dan tomato dan perlahankan api.
- masak hingga semua rasa sebati dan kuah agak pekat sedikit.
- sedia dihidang...

8 comments:

hazila said...

Ini fav saya juga. Dah beberapa kali nak masak asam pedas ikan sembilang tapi susah juga nak jumpa.

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
ikan duri asam pedas? festime tengok ni.. biasa kalau nani dapat ikan duri either dari abah ke laut atau beli kat pasar.. nani akan buat masak cuka.. pergh.. sedapppp.. pecah cili api lagi..

tun_telani said...

Salam kak liza.. tun x kenal rupa ikan duri.. hihi.. tragis kan? mmg tun fail sket bab2 spesis ikan nih..dh lama x makan asam pedas.

Gee® said...

K.gee pon suka... kdg2 hirup2 kuah lagi... sedaaaapp!!

Amie said...

walaaaa.... masakan kita sama ari ni... cuma ikannya je brza....

Bbwana adienia said...

sedapnya asam pedas tu..suka hirup kuahnya..

cik cek said...

Emmmm...kari asam pedas memang ummphhh....sorry ya lama bebeno akak tak jalan2 singgah sini...baru ni la mula gerak balik...hope mood berblogging tak stop lagi..he he..:)

Ayu said...

Assalam Liza, wah lain dari yang lain ni..kari asam pedas..pasti sedap ada rasa kari & masam2 pedas..
lama tak singgah kat dapur liza ni..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...