Thursday, June 13, 2013

Strawberry n Vanilla Mousse Cake....Happy Birthday Yg Ke 10 Kakak





Assalamualaikum wbt...sebenarnya hari ni tuan dapur mmg tersangatlah busynya...ni pun terpaksa terkejar2 nk masukkan n3..ye la kalau bukan n3 yg spesel mmg tangguh dulu lah jawabnya..

Sebenarnya kitaorg dah celebrate birthday kkk ni weekend ari tu, sbb masa tu semua berkumpul, jd konon2 meriah la sikit kan..hihihi


Puas jugak dok piker nk buat kek apa utk birthday kkk ni, piker punya piker, disebabkan dia ni mmg habtu strawberry, maka Liza decide utk buat sesuatu yg spesel la utk dia...strawberry mousse yg Liza gabungkan dgn vanilla mousse n kek moist coklat, sedapppp...


Nnt bila senang2 Liza masukkan resepi ye, hari ni layan gambo je dulu ok...


RESEPI STRAWBERRY N VANILLA MOUSSE CAKE

BHN2 KEK:
Bahan A
... 1 cwn serbuk koko ( saya guna van haunten )
1/2 cwn susu cair
1 cwn minyak mazola/ minyak masak
1/2 cwn gula castor( tak mahu manis kurangkan )
1/2 cwn susu pekat manis

Bahan B
3/4 cwn tepong gandum
1/2 sdt baking powder
1/2 sdt soda bikarbonat
2 biji telur
1/2 sdt essen vanilla ( ada org tak bubuh )

Cara-caranya
1) Masakkan bahan A dlm periuk secara double boiler. Sejukkan
2) Pukul telur dan esen vanilla tak perlu sampai kembang sangat guna garfu pun boleh. Masukkan bahan A kacau hingga sekata.
3) Masukkan tepung yang diayak dengan baking powder dan soda bikabornat sedikit demi sedikit.
4) Didihkan air kukusan terlebih dahulu.
5) Sapukan loyang dengan minyak, seeloknya panaskan loyang dulu sebelum tuang adunan kek.
6) Tutupkan loyang dengan almunium foil utk mengelakkan wap jatuh ke atas permukaan kek. Kukus selama sejam atau hingga kek masak.

Bila dh sejuk Liza potong pada 2 bhgn, ketepikan..

BHN2 STRAWBERRY MOUSSE

1s/m gelatin
60 ml air panas
- satukan dan kacau hingga gelatin larut
11/2 cawan whipping krim
10 biji strawberry - ramas hingga hancur
3 s/m strawberry filling
Pewarna pink
1/2 s/k strawberry paste

- putar whipping krim hingga kental.
- masukkan gelatin, gaul rata..
- masukkan semua bhn dan kacau sebati guna spatula..
- dah ready utk guna..

BHN2 VANILLA MOUSSE


250 gm creamcheese
120 gm gula castor
150 gm uht whipping cream
*1  tbsp gelatin
* air panas secukupnye ( bahan * di kacau hingga sebati )


1. Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
2. Masukkan whipping cream
3. Gelatine dan susu segar di satukan dan masak atas api hingge gelatine larut.( kkzu campurkan gelatine dengan 60 ml air panas dan kacau hingge larut )
4.Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.
5. Tuang adunan cheese ke atas base biskut dan sejukkan di dalam petisejuk selama 1 jam @ hingga mengeras ( mungkin lebih cepat keras mengikut suhu petisejuk masing2 ye.
Resepi vanilla mousse ni Liza ambik dr dapur Kak Zu, thnx ye kak sbb mousse ni mmg sedap...

Cara2:
- ambil sekeping kek dan letakkan dlm acuan spring foam@ loose tin, masukkan adunan mousse vanilla td..

- lapikkan pula dgn sekeping lg kek coklat td dan masukkan pula adunan strawberry mousse di atasnya..
- simpan dlm fridge hingga mousse keras..
- keluarkan dr acuan dan hias ikut suka, Liza main hentam kromo je...hihihi





 

8 comments:

ady said...

salam
happy 10 besday to u kakak..

faa.rosli said...

sedapnyaa....

kakak faa pon nk ucapkan happy bithday to kakak! hehe.

umi's cup cake said...

Selamat Hari Lahir Kakak..Be very good and adorable girl

tun_telani said...

happy belated birthday.. semoga menjadi anak yg solehah.. cantik kek tu.

Ucu Faridah said...

happy belated birthday kakak....
amboiiii..mesti le meriah kalau dah berkumpul..
semoga jadi anak yg selalu taat perinah Allah n selalu membahagiakan hati mak n ayah..

pssstt...hadiah liza bagi ape kt kakak....?

rina + faeez said...

Kek yg super duper sedap

rina + faeez said...
This comment has been removed by the author.
Bbwana adienia said...

salam kak..

wah, baru tengok gambar dah terliur tengok kek tu..nampak sedap sangat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...