Disebabkan dah jatuh cintan dgn ungkep ni, so kali ni Liza cuba buat guna ikan haruan pulak, mmg best sangat dgn rasa rempah dia..sampai menjilat jari anak2 n hubby makan...
Masih menggunakan resepi dr Cide de Nuanza sbb resepi ni mmg best, kalau tak caya, cubalah buat..
RESEPI UNGKEP IKAN HARUAN
Bhn2:
5 keping isi ikan haruan - bersihkan
1 keping asam gelugur
cili merah / hijau- hiris
1 biji bwg besar- hiris
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 btg serai- diketuk
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Bahan2 tumbuk:
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
Ikan haruan di gaul
dgn srbk kunyit dan sedikit garam kemudian digrg sebentar.
Panaskan minyak. tumis bwg besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Masukkan juga serai dan cili hiris
Biar hinga naik bau
Masukkan bahan2 tumbuk + serbuk jintan manis + serbuk ketumbar + asam gelugur
Tambahkan sedikit air dan gaul sebati
Masukkan garam dan sedikit gula jika suka
Biarkan bahan2 sedikit garing dan kering (kemudian boleh ditambah lg sedikit air jika inginkan sedikit basah)
Masukkan ikan haruan yg telah digrg td dan gaul sebati..
Panaskan minyak. tumis bwg besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Masukkan juga serai dan cili hiris
Biar hinga naik bau
Masukkan bahan2 tumbuk + serbuk jintan manis + serbuk ketumbar + asam gelugur
Tambahkan sedikit air dan gaul sebati
Masukkan garam dan sedikit gula jika suka
Biarkan bahan2 sedikit garing dan kering (kemudian boleh ditambah lg sedikit air jika inginkan sedikit basah)
Masukkan ikan haruan yg telah digrg td dan gaul sebati..
5 comments:
perghhh... liza.. yang ni kalau kena dengan nasi panas tak nampak dah mak mertua lalu kat belakang.. hehehehe
Lama tak makan ikan haruan. Saya suka goreng garing atau pun buat gulai. Ermmmm yummy...
perghhh..tengok pun dh menjejes ayaqliuq akak woo..huhu!!
as salam Liza....nanti singgah umah kita ya amik award..
Salam...
Rindunya nak makan masakan ikan haruan....sedap tu....terliur sudah..
Post a Comment