Wednesday, April 10, 2013

Ungkep Ikan Haruan...



Disebabkan dah jatuh cintan dgn ungkep ni, so kali ni Liza cuba buat guna ikan haruan pulak, mmg best sangat dgn rasa rempah dia..sampai menjilat jari anak2 n hubby makan...

Masih menggunakan resepi dr Cide de Nuanza sbb resepi ni mmg best, kalau tak caya, cubalah buat..


RESEPI UNGKEP IKAN HARUAN

Bhn2:
5 keping isi ikan haruan - bersihkan
1 keping asam gelugur
cili merah / hijau- hiris
1 biji bwg besar- hiris
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 btg serai- diketuk
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih

Bahan2 tumbuk:
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih

Ikan haruan di gaul dgn srbk kunyit dan sedikit garam kemudian digrg sebentar.
Panaskan minyak. tumis bwg besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Masukkan juga serai dan cili hiris
Biar hinga naik bau
Masukkan bahan2 tumbuk + serbuk jintan manis + serbuk ketumbar + asam gelugur
Tambahkan sedikit air dan gaul sebati
Masukkan garam dan sedikit gula jika suka
Biarkan bahan2 sedikit garing dan kering (kemudian boleh ditambah lg sedikit air jika inginkan sedikit basah)
Masukkan ikan haruan yg telah digrg td dan gaul sebati..

5 comments:

JaSSNaNi said...

perghhh... liza.. yang ni kalau kena dengan nasi panas tak nampak dah mak mertua lalu kat belakang.. hehehehe

hazila said...

Lama tak makan ikan haruan. Saya suka goreng garing atau pun buat gulai. Ermmmm yummy...

inahar ali said...

perghhh..tengok pun dh menjejes ayaqliuq akak woo..huhu!!

dari dapur nasya said...

as salam Liza....nanti singgah umah kita ya amik award..

rahel said...

Salam...
Rindunya nak makan masakan ikan haruan....sedap tu....terliur sudah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...