Kuih yg sentiasa jadi peberet Liza, sekarang ni anak2 pun suka jugak...alhamdulillah...kuih ni mmg sedap, lembut gitu..kalau org yg takde gigi pun boleh makan kuih ni...hihii
Resepi asal kuih ni dari Kak Liza tp Liza CnP dr dapur Hero Malaya kita CMG, thnx pada kedua2nya dan mintak izin Liza panjangkan kat dapur Liza pulak ye, thnx...
RESEPI KASWI GANDUM
Bhn2:
BAHAN A :-)
5 cawan air
1 cawan gula merah @ gula melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
Sedikit pewarna coklat (mat guna 3/4 camca teh kicap pekat) -skip
BAHAN B :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 camca teh air abu (boleh guna air kapur)
Kelapa parut putih, pilih kelapa muda sedikit yang berkulit basah
Sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Alas loyang 4 segi berukuran 10 inci x 10 inci x 3 inci dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak makan pada plastik tadi. Ketepikan.
- Masak semua bahan A, kecuali pewarna coklat, hingga larut. Biar sejuk dan tapis. Masukkan pewarna coklat atau kicap pekat.
- Dalam satu bekas, masukkan tepung gandum dan tepung ubi, kacau rata dan tuang no. 2 tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan whisk hingga sebati. Tapi adunan tadi dan masukkan air abu, kacau rata.
- Tuang dalam loyang tadi dan kukus 30 minit atau hingga masak. (mat kukus 35 minit).
- Biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut putih yang telah digaul dengan sedikit garam..
No comments:
Post a Comment