Wednesday, August 30, 2017

Roti Sourdough Gula Melaka N Kismis..






Assalamualaikum wbt...bila dah ada starter baru ni, terpaksalah buat lagi roti sourdough kn...jadi ni la roti yg mula2 Liza buat guna baby starter ni...starter yg lama dah mati masa bulan puasa ari tu sbb tak terjaga..

Dah dua kali Liza buat roti ni sbb family suka roti ni, cuma kali ni xde stok kurma, jadi Liza gantikan dgn kismis... jom tgk resepi kat bawah ye







ROTI SOURDOUGH GULA MELAKA N KURMA
Bhn2:

40 gm gula Melaka - cincang kasar
100 gm kurma - cincang kasar ( guna kismis )
260 gm sourdough starter - fed
140 ml air
1 s/k garam
1 s/k mixed spices
30 gm minyak jagung
300 gm ++ tepung roti

- uli kesemua bhn secara kasar, tak perlu sampai elastic dlm masa 5 minit
- bulatkan doh dan tutup dgn plastic wrap, stretch n fold ( S&F) setiap 1 jam dalam masa 3 jam
- bulatkan dan masuk dlm proofing basket ( Liza xde, guna Loyang bulat je)..tutup dgn towel lembap dan biarkan naik 2 kali ganda
- panaskan oven padasuhu 220C, tabor sedikit tepung suji pada baking tray dan telangkupkan proofing basket utk keluarkan doh td.
- gunakan pisau tajam utk kelar doh roti
- bakar selama 15 minit dan kemudian turunkan suhu 180C dan bakar lg selama 20 minit atau sehingga masak
- sejukkan dahulu baru dipotong





Nota Nurul:

1. saya letak tray yg berisi air panas di bhgn rak bawah semasa membakarroti..steam yg terbentuk jadikan crust roti cantik dan rangup
2. saya start uli pukul 10 pagi dan siap pkl 5 ptg


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...