RESEPI HOMEMADE HOT SAUCE
Bhn2:
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
1 mangkuk cili api
1 biji capsicum merah
11/2 s/b mix herb
100 ml apple vinegar - cuka biasa pun blh
1 cawan minyak zaitun
2 helai daun bay
2 s/teh serbuk hot chili
Gula, garam secukup rasa
- campur minyak zaitun dan apple vinegar dalam periuk dan amsak hingga mendidih
- masuk bwg putih, cili dan capsicum dan masak hingga semua bhn layu
- masukkan herba dan kacau rata, tutup api
- sejukkan sekjp dan blend bersama garam dan gula hingaa halus
- tuang semula sos ke dlm periuk dan masukkan daun bay, mix herb serta serbuk hot chili
- masak kjp hingga mendidih, tutup api
- sesuaikan rasa, mesti ada rasa masam dan pedas sos
- sejukkan dan masukkan ke dlm bekas bertutup dan simpan dalam petiais
- sedia digunakan sebagai sos burger atau perapan ayam panggang
No comments:
Post a Comment