Dah lama tak buat daging masak merah ala thai ni, alang2 dah ada stok daging rusa, try la guna utk buat masak merah ala thai ni, mmg sedap sangat sbb macam yg kita tau, daging rusa ni mmg lembut kan
Resepi masih menggunakan resepi dr dapo Kak Azie, terima kasih bnyk2 ye kak
RESEPI DAGING RUSA MASAK MERAH ALA
THAI
2 ulas bawang putih - ketuk
1 labu bawang besar - hiris
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan thai
1/4 cawan sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Kacang panjang - jika suka
Daun sup/daun bawang - letak daun ketumbar
1 biji cili capsicum
1 cili merah
Cara-cara:
Rebus
daging dengan sedikit pewarna merah hingga empuk. Di dalam kuali, panaskan
minyak dan goreng dahulu daging hingga kuning sedikit.
Ketepikan.
Tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan cili giling. Kacau sehingga cili betul betul garing dan bolehlah di masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
Masukkan pula daging tadi, cili capsicum, bawang besar serta cili merah yang di hiris dan kacau. Perasakan dengan garam dan gula. Tabur daun sup di atas dan hidangkan dengan nasi putih.
Kalau
inginkan lebih kuah, masukkan sedikit air dan sos
tomato.
No comments:
Post a Comment