APAM BALIK
LEMBUT DAN SEDAP
Bhn2:
250gm tepung gandum
15gm susu tepung
1/2 s/t baking powder
50gm gula kastor
1/4 s/t garam
280ml - 300ml air biasa
1 cawan sourdough starter
2 biji telur
30gm gula pasir
3/4 s/t soda bikarbonat
25gm butter - cairkan
Bhn inti:
Kacang tanah panggang - cincang kasar
Krim jagung
Gula pasir - utk tabor
Choc rice atau apa saje ikut citarasa
Bhn2:
250gm tepung gandum
15gm susu tepung
1/2 s/t baking powder
50gm gula kastor
1/4 s/t garam
280ml - 300ml air biasa
1 cawan sourdough starter
2 biji telur
30gm gula pasir
3/4 s/t soda bikarbonat
25gm butter - cairkan
Bhn inti:
Kacang tanah panggang - cincang kasar
Krim jagung
Gula pasir - utk tabor
Choc rice atau apa saje ikut citarasa
- di dlm mangkuk, campurkan tpg gandum,
susu tepung, baking powder, gula pasir dan garam, kacau rata
- tuang air sedikit2 sambil dikacau menggunakan whisk hingga rata.
- masukkan butter cair dan soda bikarbonat, kacau rata.
- masukkan sourdough starter, kacau rata dan perap 30 minit.- pukul ringan telur dan baki gula 30gm td.
- masuk ke dlm adunan tepung dan kacau rata.
- ambil sesenduk adunan dan masukkan ke dlm pan yg telah dipanaskan.
- bila dah separuh masak, tabur bhn inti dan tutup sekejap.
- masak dgn api kecil hingga kulit luar keperangan.
- angkat dan sapukan butter pada kulit apam balik agar kekal moist dan sedap..
- tuang air sedikit2 sambil dikacau menggunakan whisk hingga rata.
- masukkan butter cair dan soda bikarbonat, kacau rata.
- masukkan sourdough starter, kacau rata dan perap 30 minit.- pukul ringan telur dan baki gula 30gm td.
- masuk ke dlm adunan tepung dan kacau rata.
- ambil sesenduk adunan dan masukkan ke dlm pan yg telah dipanaskan.
- bila dah separuh masak, tabur bhn inti dan tutup sekejap.
- masak dgn api kecil hingga kulit luar keperangan.
- angkat dan sapukan butter pada kulit apam balik agar kekal moist dan sedap..
No comments:
Post a Comment