Thursday, August 10, 2017

Nasi Kerabu Biru...





Disebabkan suka sangat makan nasi kerabu biru ni, maka kat belakang rumah pun Liza sanggup tanam pokok telang ni sbb tak suka letak kaler biru, tak ori


RESEPI NASI KERABU BIRU
Bhn2 nasi:

Beras 1 kg- basuh dan toskan
Air secukupnya
Pewarna biru / air perahan bunga telang
2 helai daun pandan
1 btg serai
 3 helai daun limau purut - koyak2kan sikit

- masukkan semua bhn ke dlm periuk dan masak seperti nasi biasa.


Bhn2 sambal kelapa:

3 ekor ikan kembong kecil (kalau besar blh guna 2 ekor jer)- bersihkan dan rebus dgn garam dan asam keping.- ambil isinya shj
1 biji kelapa putih - grg hingga kuning (jgn sampai hitam nnt pahit pulak )
4 biji bwg merah*
1 inci halia *
1 btg serai (besar) *
Garam, gula / nise dan serbuk perasa secukupnya.

- tumbuk bhn2 bertanda * hingga lumat.
- masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
- tumbuk hingga sebati dan masukkan isi ikan rebus.
- tumbuk lagi hingga betul2 lumat dan sebati semuanya,bubuh dlm mangkuk besar.
- tumbuk sdkt kelapa grg td biar halus ( kalau xnak tumbuk pun xpe ).
- masukkan kelapa grg td ke dlm bhn2 tumbuk dan gaul hingga betul2 sebati...
- siap dihidang bersama nasi kerabu , nasi dagang atau nasi impit...
# terpulang nk letak gula / nise...kalau letak nise kaler dia akan kecoklatan sikit..Liza campur dua2 #







Tumis untuk nasi kerabu



Bahan-bahan :



10 ulas bawang merah


3 ulas bawang putih


sedikit halia


sebatang serai


2 sudu besar cili boh


2 keping asam keping


gula melaka(ikut rasa)


Sedikit gula


santan pekat (2 cawan)


garam secukup rasa

Cara-cara nya

- Bawang merah, bwg putih, halia dan serai dimesin halus.


- masukkan santan pekat ke dlm periuk dan masak hingga mendidih

- masukkan bhn mesin td, asam keping dan cili kisar/ boh dan

 masak hingga mendidih sekali lg
 
- masukkan gula Melaka, gula dan garam secukup rasa
- masak lagi hingga  naik minyak dan sesuaikan rasa


Bhn2 budu:
1 senduk budu
2 senduk air
1 keping nise / gula melaka
Sdkt ajinomoto
1/2 inci halia
Daun limau purut - 1 helai

- masak semua di atas api hingga mendidih. sejukkan...

Bhn2 sambal / air lada:

Segenggam cili api @ lebih - terpulang
2 s/b cuka
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

- mesin halus semua bhn di atas dan sedia digunakan.
- air lada ni biasanya sdkt cair utk mkn dgn nasi kerabu biru

Bhn2 sampingan nasi kerabu:

Kcg pjg - hiris halus
Bunga kantan - hiris halus
Timun - hiris nipis memanjang
Kobis - hiris nipis
Tauge
Telur masin
Keropok grg
Lauk2 kegemaran -kali ni Liza mkn dgn ayam bakar



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...