Monday, October 31, 2016

Sup Tulang Hadnyai....





Bila dah berulang kali buat resepi yg sama, faham2 sendiri la ye, mmg sedap n menepati selera kami la maksudnya,hihii

Hari tu Liza buat resepi ni guna ayam tapi kali ni buat guna tulang pulak, dua2 pun sedap...perghhhhh






RESEPI SUP TULANG HADNYAI
Bhn2:

1 kg tulang lembu - bersihkan

3 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah *
3 biji cili api *
4 cm halia *
7 cm lengkuas dihiris nipis - tumbuk sikit
5 batang serai - pecah2kan
2 s/b ketumbar
1 s/k jintan manis
1s/k jintan putih


Bhn2 tumis:
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelage
3 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih


















Bhn2 lain:




Daun sup
Daun bawang
Batang sadri dan daun sadri


 
- Bhn bertanda * ditumbuk halus..

- 2 sudu besar Ketumbar ditumbuk lumat, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat.

- Liza tambah sup bunjut









Cara-cara

  1. Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
  2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
  3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
  4. Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
  5. Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...