Thursday, October 27, 2016

Okonomiyaki Sedap...




Sebenarnya buat okonomiyaki ni sbb malas nak buat takoyaki,hihii
Yg ni lagi sng kan, buat besar2..dia lebih kurang takoyaki jugak cuma saiz n bentuk je membezakan...rasa mmg sama, kot kan...kalau salah tlg betulkan ye sbb Liza pun tak arif ttg makanan Jepun ni..






Dalam bnyk2 resepi Liza berkenan dgn resepi dr SINI sbb guna baking powder..mmg tak mengecewakan sbb okonomiyaki ni gebu n lembut je

RESEPI OKONOMIYAKI SEDAP

Bhn2:

150gm tepung gandum
3 biji telur
1 s/teh baking powder
1/2 s/t garam
Udang / sotong/ tuna/ crab stick/ sosej
200 ml air
300gm kobis- diracik halus
Minyak secukupnya

Topping:

Kewpie Mayonis
Okonomiyaki / takoyaki sauce
Bonito flakes
Daun bawang - Liza tambah

 * kalau nk tgk resepi asal, klik je link kat atas tu ye...resepi ni Liza dah ubahsuai ikut apa yg ada je *



Cara2:

Campurkan tepung, garam, dashi dan baking powder. Campurkan pula telur, air dan yamaimo yang telah diparut. Gaulkan sebati. Akhir sekali masukkan tenkasu, kobis dan udang. Biarkan dalam 10-15 minit sebelum di bakar atas pan. Masa nak masak tu, buat macam buat lempeng, tapi jangan penyekkan sebatian atas pan tu supaya hasilnya gebu dan lembut.
Terbalikkan bila sebelah dah masak. Bila dah masak kedua belah, angkat dan letakkan topping ikut turutan yang disukai..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...