Saturday, March 2, 2013
Pulut Pagi aka Pulut Nise...
Assalamualaikum wbt dan salam ceria semua...dah bekpes ke, bekpes apa pagi ni? Kalau ada yg berkenan n nak merasa pulut nise ni, boleh la cuba resepi kat bawah ye..ada juga yg kukus pulut ni, tp Liza buat tanak macam biasa je..
Tp sukatan Liza main agak2 je ye..
RESEPI PULUT PAGI AKA PULUT NISE
Bhn2:
3 cawan beras pulut - cuci
Air secukupnya - utk tanak pulut
2 keping nise / gula melaka
Kelapa putih
Garam
- masukkan beras pulut dan air secukupnya ke dlm periuk dan tanak macam biasa.(sukatan air utk masak pulut mst lah kurang dr sukatan beras pulut).
- bila dah 3/4 masak,bubuh nise /gula melaka dan perlahankan api.
- gaul sebati bila nise dah mula mencair.
- biarkan pulut masak sempurna dan warna pulut kecoklatan.
- tutup api,biasanya pulut ni sedp mkn masa sejuk.
- kukus kelapa pth dlm 5 minit utk mengelakkan dpd cepat rosak.
- angkat dan gaul dgn sdkt garam.
- sedia dihidang bersama pulut td..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment