Monday, March 11, 2013
Asam Pedas Ikan Pari Melaka Style...
Ni la satu2nya lauk pilihan Liza kalau g makan kat kedai...gandingkan pulak dgn taugeh n tauhu grg,mmg terangkat la...sebenarnya Liza tak kisah ikan apa pun, janji asam pedas...fuhhh
Kali ni try buat asam pedas Melaka style katanya.resepi ni Liza jumpa kat dapur Jalina, menurut akk Jalina, resepi ni turun temurun dr nenek sebelah ayah kak Jalina yg asal n duduk kat Merlimau, Melaka.
So, jom kita tgk resepi ye..
RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI
Bhn2:
4 ulas bawang kecik (size besar sikit, kalau yg kecik-kecik tu double kan la)
3 ulas bawang putih
1 1/2 kunyit hidup
1 sudu jintan manis
Sedikit belacan
4 - 5 sudu besar cili kering yang dah diblender
Air asam jawa
Ikan pari/ parang/ tenggiri/ kmbung/ pilihan
Daun kesum
Garam, perasa
- mesin halus semua bwg, kunyit hidup dan jintan manis..
- panaskan minyak dan tumis bhn2 blend dan cili mesin hingga garing..
- masukkan air dan air asam jawa secukupnya, biarkan mendidih dan masukkan ikan dan daun kesum, juga garam dan perasa.
- biarkan mendidih sekali lg dan tutup api..
* Untuk menyedapkan lg kuah asam pedas ni, bila kita dah bubuh ikan, kecilkan api dan biar ikan tu masak dan sebati dgn kuah..*
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment