Friday, March 1, 2013

Lepat Pisang CMG...



Hari tu abg tanya soalan cepumas..dia tanya 'umi pernah buat lepat pisang tak? Liza pun terus tgk muka dia, tersengih2 dia masa tu...hihihii..amboii, pandai betul tanya soalan yg tersirat ye bang..

Lepas tu umi dia pun sibuk la dok selongkar dapur kawan2...last2 terjumpa resepi yg simple dan yg Liza berkenan kat dapur Cik Mat..terima kasih CMG atas resepi yg best ni, family Liza suka sgt...

Liza mintak izin share resepi kat dapur Liza pulak ye, thnx...

RESEPI LEPAT PISANG CMG

Bhn2:
700 gram pisang emas, buang kulitnya
70 gram gula melaka, hiris halus
1 cawan kelapa parut putih (pilih kelapa berkulit basah)
3/4 camca teh baking powder
1 cawan + 2 camca besar tepung gandum
Secubit garam
Daun pisang secukupnya, dilayur dan potong pada saiz yang sesuai

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lecek pisang tadi bersama gula melaka, sedikit garam dan baking powder hingga halus. Masukkan kelapa dan gaul rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tepung habis. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan kukusan. Ambil sehelai daun pisang yang telah disiapkan awal tadi. Letak 2 camca besar adunan di tengah2 daun pisang dan ratakan. Bungkus seperti biasa anda membentuk lepat pisang. Buat hingga siap dan kukus atas air menggelegak selama 20 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan. Menghasilkan 16 - 18 biji kuih bergantung pada saiz.


Sebenarnya ni la pestime Liza buat lepat pisang ni, so tak de la cantik macam org lain buat...tapi rasa dia mmg sedap, cubalah..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...