Monday, September 19, 2011

Sup Kentang dan Garlic Bread..

Salam bertemu lagi pada semua...Alhamdulillah kerana hari ini kita masih diberi kesempatan utk menikmati kehidupan bersama insan2 tersayang...hari ni Liza nak share resepi yg paling simple tp sedap..Liza cakap sedap sbb anak2 Liza selalu mintak buatkan sup kentang ni utk breakfast...



Garlic bread pulak Liza juz guna roti gardenia jer...Liza cuma tumbuk 1 ulas bwg pth hingga lumat dan campurkan dgn mentega @ marjerin 3 sudu besar..kalau ada daun parsley, blh juga ditambah..sapu atas roti dan bakar...lebihan mentega ni blh disimpan utk diguna lain kali yer..jgn pulak buang yg lebih tu..
meh kita tgk resepi sup pulak...


SUP KENTANG  1

Bhn2

Ubi kentang - 3 biji (cuci dan rebus dgn sdkt garam hingga empuk dan lembut)
Susu segar - 3 cawan
Air - jika pelu
1 kiub ayam

- blend kentang bersama susu hingga halus
- masukkan ke dalam periuk dan masak
- masukkan juga kiub pati ayam dan didihkan
- tambah sedikit air jika sup terlalu pekat
- rasakan dan siap utk dihidang

*kalau nak tambah sdkt marjerin ke dlam sup pun blh..ikut citarasa msg2.
*Liza tak masukkan tpg gandum utk pekatkan kuah sbb ubi kentang tu dahcukup utk memekatkan kuah sup..kalau nak tambah hirisan ayam @ mushroom pun blh..
*sup ni mmg berkhasiat dan mengenyangkan sbb kentang tu salah satu sumber karbohidrat...jd sgt sesuailah utk breakfast...

SUP KENTANG 2 ( Madihaa)

Bhn2:

2 biji ubi kentang, direbus empuk dan dilecek lumat
2 cawan santan - MaDiHa guna santan segera (1 cwn santan kotak + 1 cwn air)
1/2 bwg besar, dicincang halus
sedikit serbuk lada hitam
3 sudu besar tepung jagung, dibancuh dgn sedikit air
1/2 kiub ayam
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Tuangkan santan ke dalam periuk atau casserole dan panaskan di atas api sederhana.
2. Bila agak mendidih masukkan kentang lecek dan semua bahan2 lain kecuali
tepung jagung.
3. Kacau dan masak sehingga sup nampak agak pekat dan menggelegak.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan sup.
5. Masak hingga sup pekat, adjust masin garam dan bolehlah diangkat dan dihidang
bersama homemade garlic bread.

4 comments:

AI said...

- mmg sedap ni utk bekpas...

Anna Qawina said...

aslmkm...datang nak hirup sup..ada lg ke?

Liza said...

Al...sup ni mmg simple dan sedap..senang je nak buat kalau anak2 request..hiihihi

Liza said...

wslm Anna...sori dah licin periuknya...huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...