Assalamualaikum wbt...kenapa kali ni ada berapi, sbb Liza gunakan lada habanero yg khabarnya mmg pedas berapi
Mmg pedas, nasib baik Liza cuma masukkan sebiji je,kalau tak mmg cnfrm adik tak boleh makan,ihihi
RESEPI SINGGE IKE AYO / IKAN
TONGKOL
Bhn2:
4 keping ikan tongkol/ kembung pun boleh
2 hiris lengkuas
Sedikit hirisan kunyit hidup - utk memberi sdkt warna kuning
5 ulas bwg merah - hiris nipis
Bhn2:
4 keping ikan tongkol/ kembung pun boleh
2 hiris lengkuas
Sedikit hirisan kunyit hidup - utk memberi sdkt warna kuning
5 ulas bwg merah - hiris nipis
1 ulas bwg pth - hiris nipis
2 keping Asam keping / gelugor
Cili api / habanero
Bendir - optional
Garam, perasa
- masukkan semua bhn2 kedlm periuk.
- masak hingga mendidih
- bubuh garam dan serbuk perasa
- dah siap..
Garam, perasa
- masukkan semua bhn2 kedlm periuk.
- masak hingga mendidih
- bubuh garam dan serbuk perasa
- dah siap..
No comments:
Post a Comment