Tuesday, October 25, 2016

Chicken n Capsicum Breakfast Muffin....





Assalamualaikum wbt dan selamat malam semua...muffin ni sebenarnya Liza buat dah lama tapi selalu je tak sempat nk masukkan resepi kat sini..anak2 cakap macam mkn nugget pulak, alhamdulillah

Bisquick mix ni Liza buat sendiri je, sng sangat n terjamin dr segala segi kan...jom kita tgk resepi kat bawah ye..


BISQUICK MIX

Bhn2:

  • 6 cups all purpose flour
  • 3 tablespoons baking powder
  • 1 tablespoon salt
  • 1 cup vegetable shortening
Directions
  1. Sift flour, baking powder and salt three times into a large bowl.
  2. Cut in shortening with a pastry blender until mixture resembles fine crumbs.
  3. Store mixture in airtight container in the refrigerator up to 4 months.






CHICKEN N CAPSICUM BREAKFAST MUFFIN

Bhn2: ( 6 biji muffin )

1/2 cawan bisquick mix
1/2 cawan susu segar
2 biji telur
Secubit garam

200gm ayam kisar
1 biji bawang besar - cincang
1 biji capsicum hijau - cincang
1 cawan cheddar parut - nk lebih pun boleh
Sedikit bserbuk blackpepper
2 s/b olive oil / butter / minyak masak






- panaskan oven 180 C dan lengser acuan muffin dgn sedikit butter.
- campurkan Bisquick Mix, susu segar dan telur..
- kacau rata dgn whisk dan ketepikan..
- panaskan minyak dan tumis bawang besar serta capsicum cincang hingga wangi ..
- masukkan ayam kisar , garam serta blackpepper dan kacau rata, tutup api dan biar sejuk sedikit
- sudukan 2 s/b adunan Bisquick td ke dlm acuan muffin, masukkan 1s/b campuran ayam kisar dan cheddar cheese..
- tutup kembali dgn 1 s/b adunan Bisquick Mix
- bakar selama 25- 30 minit atau sehingga masak dan keperanagn..
- keluarkan dr oven dan cungkil keluar ( muffin  ni senang keluar dr acuan dia)


* boleh gunakan apa2 lauk kegemaran...muffin ni sng dikeluarkan masa panas ye, bila sejuk dah agak susah nk keluarkan*



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...