Wednesday, October 19, 2016

Killer Soft Donut...



Assalamualaikum wbt...lama rasanya tak bersiaran kat dapo kesayangan ni...berbalik pada donut ni, Liza buat pun masa abg cuti ari tu, terasa nk mencuba resepi killer soft bread tu...tapi Liza olah buat donut dan menggunakan hanya kuning telur dalam adunan..

Terima kasih pada penyumbang resepi dan kawan2 yg memanjangkan resepi ni...donut ni mmg lembut, tak cukup satu adunan, lain kali mmg kena doublekan adunan la nampak gayanya,,





 
 
 
RESEPI KILLER SOFT BREAD / DONUT
 
 
Bhn2:
 
260 gram gandum protein tinggi (tepung roti)
3 gram ragi instant
180 gram cecair ( 1 telur + susu cair )- Liza guna kuning telur + susu segar
30 gram gula pasir
30 gram butter
2 gram garam

 
 



Caranya
1. Bancuh telur bersama susu (bahan cecair).
2. Tambahkan kedalam bahan kering (tepung, gula pasir, ragi). Gaul bersama sehingga sebati memjadi adunan yang sedikit melekit.
3. Tambahkan garam dan butter sedikit demi sedikit, teruskan menguli sehingga adunan menjadi licin dan berkilat.
4. Bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian. Canai dan boleh ditambahkan inti mengikut selera 
5. Untuk dapatkan permukaan roti cantik berkilat boleh dioles dengan sapuan telur.
6. Biarkan doh mengembang sehingga dua kali ganda memenuhi loyang.
7. Bakar dalam oven pada suhu 175°C selama 10-15 minit, bergantung kepada oven anda masing-masing




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...