Thursday, April 7, 2016

Acar Buah Meletoppp...



Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua...ari ni Liza nk share acar buah yg sedap yg Liza amik dr fb Kak Jamayah Bujang dr Brunei...terima kasih bnyk2 kak, Alhamdulillah mmg sdp

Resepi asal kat bawah tu akan dapat dlm 5 kg acar, so pandai2 la adjust kalau nk buat sikit ye..









RESEPI ACAR BUAH MELETOP

Bhn2:

8-10 jenis buah berlainan jenis...

100gm cili kering*
100gm rempah kari ikan
17 ulas bawang putih( sebiji2)
17 ulas bawang kecil( sebiji2)
30 biji cili api
1 botol besar sos cili
Gula
3 cawan minyak masak - Liza kurangkan 

1/2 cawan cuka epal - Liza tambah


 Bahan yang bertanda (*) digoreng tanpa minyak dan di mesin kering hingga halus..

CARA MEMBUATNYA:

1.Tumis bawang putih, bawang merah, cili api dan cili kering kisar tadi sehingga mendidih...

2.Kemudian masukan rempah kari ikan dan masak lagi selama lebih kurang 30 minit.. Api jgn kuat.. Jgn masuk gula dulu ye.. Masukkan sos cili..kacau lagi..

3.Masukan halia jeruk kemudian kacau sehingga sebati..

4.Masukan buah-buah jeruk yang keras terlebih dahulu dan kacau sehingga empuk..

5.Akhir sekali masukan buah-buah yang lembut dan kacau sehingga sebati. Perasakan.. Kalau tak cukup manis boleh tambah gula..Tutup api.Kalau rasa minyak banyak bertakung, boleh diasingkan minyaknya..Simpan 2-3 malam dulu sehingga mesra kesemua buah dan barulah lebih sedap kalau di makan.

 





Liza mmg sengaja kurangkan penggunaan  minyak tu..tak tau la, mmg fobia ngn minyak bnyak ni..sebenarnya minyak bnyk ni utk kekalkan kelembapan acar buah ni dan utk bg acar ni tahan lama ye...terpulang la pada diri sendiri, kita yang buat n kita yg mkn kan..hihihii

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...