Tuesday, April 26, 2016

Bihun Goreng Putih / Singapore...



Assalamualaikum wbt...ni salah satu peberet Liza, mihun grg putih atau ada orang panggil mihun grg Singapore..mmg kena dgn selera Liza, nak2 pulak tambah ciliapi, perghhh mmg power la..
Tapi versi kali ni Liza tak letak ciliapi sbb anak2 nk makan..







RESEPI BIHUN PUTIH GORENG CILIAPI
Bhn2:

600 gm bihun - direndamkan sehingga lembut dan toskan
200 gm isi ayam -  potong kecil
200 gm kobis - racikkan
1 batang lobak merah - hiris halus
3 keping tahu - goreng dan potong kecil
½ cawan air
3 sudu besar minyak
garam, perasa
20 tangkai ciliapi - tumbuk kasar ( xletak)
2 ulas bawang merah - tumbuk halus
3 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 sudu besar udang kering - tumbuk halus
1s/k lada hitam - tumbuk halus

-  Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
-  Masukan ayam, kacau rata.
- Bila ayam masak masukkan garam, serbuk perasa dan air. Kacau rata.
- Masukkan kobis, carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
- Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut, masukkan tauhu grg dan gaul sebati.





1 comment:

adda syuhada said...

tengok mihun tu..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...