Monday, November 3, 2014

Moist Muffin Pandan...


Muffin pandan ni pun dah berzaman Liza buat, jgn mintak ye, confrm dah jadi baja...hihihi
Muffin ni mmg sedap , lembut n moist gitu..yang paling Liza suka aroma pandan tu, perghhhh wangiii...resepi muffin ni Liza dapat dr dapur kak Azie, dia pulak ambik kat dapur Kak Ina...thnx pada kedua2nya ye...



RESEPI MUFFIN PANDAN

Bhn2:

200gm tepung gandum
1 1/2 sk baking powder 
1/2 sk bicarbonate soda 
1/2 sk garam
120gm gula kaster
200ml santan + 2 helai daun pandan - blend
100ml minyak jagung
2 biji telur
1 sk pandan paste 
1/2 sk pandan essence
Sedikit pewarna hijau
Badam hiris atau apa yg disukai - tabur 





Cara cara:
1.  Panaskan oven pada Suhu 190 C. Sediakan muffin cups. 
2. Ayak tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam. Masukkan gula dan kacau rata. 
3. Dalam mangkuk lain, satukan santan, minyak, telur, pandan paste, esen dan pewarna. 
4. Tuang bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau dengan menggunakan whisk sehingga sebati. 
5. Tuangkan adunan ke dalam papercups. Tabur dengan badam. 
6. Bakar selama 25-30 minit atau sehingga masak.

 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...