Monday, November 3, 2014

Caramel Cheese Cake....


Assalamualaikum wbt, kek ni pun jgn tanya bila Liza buat ye...rasa2nya masa raya puasa hari tu lagi...hihii
Terjadinya kejadian kek ni sebab nak perabis stok cream cheese dlm esbok tu, mula2 risau jugak takut tak menepati selera family, tapi lepas diaorang makan, fuhhhh lega sangat sebab respons yg baik..kebetulan jiran yg datang beraya pun makan  bertambah2, jadi faham2 sendiri la ye...
Komen hubby pulak, kek ni sedap sangat, kalau tak cakap ni cheesecake mmg dia takkan tau kek ni ada cheese...sebab dia bab2 cheese ni mmg kureng sikit tapi kek ni dia boleh makan lagi dan lagi...hihihii, Alhamdulillah




Resepi ni hasil dok intai kat dapur Evelyn yg memang terkenal pandai buat kek...thnx ye Lyn, akk nk share kat sini pulak..

RESEPI CARAMEL CHEESE CAKE

Bhn2:
 
A
4 tbsp gula kaster

B
6 biji kuning telur
200g susu cair
70g air
1 sk esen vanila

C
4 biji putih telur
50g gula kaster
1/4 tsp cream of tartar

D
500g cream cheese
150g gula kaster
40g butter
4 biji kuning telur

Cara2:
1. Masak gula dari bahan A dalam loyang 8 inci hingga keperang-perangan. Ketepikan.

2. Satukan bahan2 B & gaul hingga sebati. Tuang sambil menapis kedalam loyang berisi karamel tadi. Ketepikan.

3.  Kemudian, pukul bahan2 C hingga pekat & bertanduk.

4. Pukul bahan2 D kecuali kuning telur hingga lembut & licin, masukkan kuning telur satu persatu. Pukul lagi hingga sebati.

5. Akhir sekali, masukkan adunan putih telur (bahan C) yang dipukul kedalam adunan cheese (bahan D) tadi. Pukul sebati selama 1 min.

6. Bakar guna water bath selama 1 1/2 jam pada suhu 160 C.

7. Bila kek masak, rehatkan selama 1/2 jam baru terbalikkan. Sejukkan sekurang-kurangnya 3 jam baru dihidangkan. Kek sedap dimakan sejuk.






8 comments:

JaSSNaNi said...

alahaiii.. terliur nye.. sedap dan saya suka combination kedua2 nya.. nak copy print resepi ye sis liza..

cheq da said...

Sedapnya kak la..pos cikit..

cheq da said...

Sedapnya kak la..pos cikit..

Liza said...

silakan nani, bila dah buat cnfrm nnt buat lagi...hihihii

Liza said...

hihihihi, dah abis pun cheq da..

Yana Shaiful said...

dh lama duk peram resepi ni..tak tau bila nk btnya hehee..sedapnyaa cissss ^_^

zara rissa said...

sedapnya,akak nk tanya 70g air tu mmg kna timbang air ke?pastu oven pakai api atas n bawah ye?

ciksiti fatimah said...

Salam, sis guna cream cheese ape ye ? Lagi satu karamel tuh.. bakar cmtu je ke atau ade letak air sikit ke ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...