Monday, November 18, 2013

Bun Pandan Kaya....


Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua kengkawan yg Liza sayangi...dah lama betul rasanya tak masuk dapur ni, tak taulah kenapa rasa lemau semacam je...tapi hari ni terpaksa gagahkan jugak utk publishkan n3 yg dah lama tersimpan...



Macam bun kaya ni pun dah lama Liza buat, ambik dr dapur CMG, terima kasih banyak2 ye Cik Mat...sebenarnya Cik Mat ni sumber inspirasi Liza, bak kata role model la sbb walau sesimple mana pun masakan dia, dia akan tetap publishkan dan Cik Mat pun suka berkongsi idea2 baru utk mengindahkan lg masakan tu..jadi secara tak langsung ia akan memudahkan bg sesiapa saje yg baru nak berjinak2 dgn dapur ataupun org macam Liza yg sukakan masakan yg simple2...terima kasih bebanyak Cik Mat...

Dah panjang jugak bebel kan, so, kita terus tgk resepi ye..



RESEPI BUN PANDAN KAYA

Bhn2:

350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste

BAHAN HIAS :-) -skip
Kelapa kering secukupnya
Seri kaya secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
  2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
  3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...
CATATAN MAT GEBU :- Kalau nak buat kaya roll pun ok, canai adunan rata2, sapu kaya dan gulung macam swiss roll, pastu kerat dan susun. Bila sampai waktu membakar, spray air dan tabur kelapa kering.





4 comments:

Kakzakie said...

Bila baca ni nampak mudah dan kakak rasa macam nak buat ajelah Liz. Mana tahu boleh jadi gebu macam roti Liz ni:)

Liza said...

insyaallah kak, roti tu akan lembut n gebu, cubalah..

mala said...

kaya ada ... rasa mcm nak buat :-)

rahel said...

sedap ni makan panas2...pekena milo panas..lagi2 klu time musim hujan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...