Monday, November 18, 2013

Otak Otak Tenggiri....



Ni la first time Liza buat sendiri otak otak ni, tu pun sbb angah mmg suka sgt makan otak otak ni, pantang dia jumpa org jual otak otak mst dia suruh beli..tapi dlm bnyak2 tempat yg kitaorg mkn, kat Umbailah yg paling menepati selera, katanya kat sana otak otak dr Kempas..

Hari tu kebetulan bnyk ikan tenggiri yg hubby beli, jadi terlintas lah nk buat otak otak ni, tapi sebenarnya risau jugak takut tak sama dgn rasa yg diharapkan..dlm bnyak2 resepi ni Liza terberkenan dgn resepi otak otak dr dapur Kak Ita, terima kasih kak...



RESEPI OTAK OTAK TENGGIRI

Bhn2:
3 keping ikan tenggiri atau ikan merah ~ diambil isinya sahaja dan dicincang halus
1 sudu teh serbuk ketumbar
3 batang cili merah ~ dibuang biji dan dikisar halus
5 tangkai cili kering ~ direndam hingga lembut dan dikisar halus
4 ulas bawang merah ~ dikisar
2 ulas bawang putih ~ dikisar
3 biji buah keras ~ dikisar
1 cm halia ~ dikisar
1 batang serai ~ dikisar
1 cm kunyit hidup ~ dikisar
175 ml pati santan
garam secukup rasa
1 kiub ikan ~ ita tambah- Liza tak letak
20 helai daun kelapa ~ ita gantikan dengan daun pisang
Lidi secukupnya

Satukan semua bahan kecuali isi ikan dan daun kelapa.
Panaskan atas dapur sekejap hingga didih dan pekat kuahnya
Tunggu sehingga kuah sejuk
Bila dah sejuk gaulkan dengan isi ikan tadi
Sudukan ramuan ke atas daun kelapa atau daun pisang
Sematkan dengan lidi kemas di kedua-dua hujungnya
Gril sehingga masak
Hidangkan bersama hirisan limau nipis dan sambal belacan dan makan bersama nasi panas.



Liza pun buat burger otak otak dr bhn2 yg sama...hubby ngn angah cukup suka dgn rasa otak otak ni, sedap, itulah  komen dr diaorg...terima kasih sekali lg Kak Ita...

7 comments:

mala said...

anak mala sgt2 suka makan otak-otak. mala beli yg frozen bwk balik sini. boleh la try buat satu hari nanti :-)

Qhaifa Nur said...

sedapnya otak-otak...
kalau beli sekarang tak berasa macam dulu...

Umie Jazz said...

Assalamualaikum...sedapnya..klu bulan pose mesti carik otak2 ni...tkasih share resepi nnti bola saya cuba buat...=)

Bbwana adienia said...

wow, sedapnya otak2..

Honey said...

Buat sendiri? Nak order please......

rahel said...

sedapnya..teringat masa duk mersing...tak kebagian langsung...baru nak pi beli otak2 dah abis...

Gee® said...

Syioknya makan otak2... bak nak sikit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...