Friday, November 1, 2013

Daging Palembang...


Assalamualaikum wbt...pejam celik pejam celik hari ni dah 1 Nov 2013 kan, sekejap je rasanya dah nak penghujung tahun...rasa2nya azam tahun ni dah tertunai ke belum, kalau belum tu cepat2 lah laksanakan ye, insyaallah apa jua halangan dan rintangan akan dapat kita tempuhi dgn pertolongan Allah swt..so, jgnlah ketepikan Dia Yg Maha Mengetahui dan Maha Menyayangi...sebenarnya ni jugak peringatan utk diri Liza sendiri sbb kdg2 tu kita alpa, semoga dosa2 kita sepanjang membelakangkan Dia akan terampun...Ya Allah Ya Tuhanku, Kau ampunkanlah segala dosaku...



Ok lah berbalik pada lauk daging Palembang ni, sebenarnya dah lama Liza buat, Liza pun dah lupa...hihi

Resepi ni Liza ambik dr dapur Madiha, Liza tgk ramai yg dah buat kan..Liza suka sgt dgn resepi ni sbb simple je cara2 nak buat dan tak ambil masa yg lama...




RESEPI DAGING PALEMBANG


Bhn2:

700 gram daging - potong lebar dan nipis
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat  - (boleh gantikan dengan kerisik) ~ MaDiHaA tak gunakan santan tapi masukkan kerisik homemade anggaran 3 sudu besar - Liza pun guna kerisek
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals)
minyak
(MaDiHaA tambah 1/2 batang carrot & sebiji bawang besar yang dibelah 6)

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering

Rempah penumis:
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.
4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.

P/S: Menurut Kak Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...