Friday, November 1, 2013

Apam Polkadot Gebu...



Kali ni Liza cuba pulak buat apam polkadot yg guna minyak, ni pun gara2 tgk kat dapur Mas hari tu...katanya resepi ni dr Cide De Nuanza, thnx pada kedua2nya ye..kali ni Liza buat 2 filling, yg kaler pink tu filling strawberry dan kaler oren tu mestilah filling oren kan...mmg sedap..




RESEPI APAM POLKADOT GEBU

Bahan A :
 
3 biji telur
2 sudu teh ovalete
3 sudu besar minyak masak
200 gram gula castor
 
 
 
Bahan B: 
250 g tepung gandum + 1 sudu teh baking powder
150 ml susu segar (sy guna susu tin f&n)
 
 
 
Cara :

 
Pukul bahan A kat atas sampai kembang n gebu...adunan akan jadi berganda2 dan keputihan)
Lepas adunan tadi kembang, masukkan tepung selang seli dengan susu sampai habis dan pukul sebati.
Lepas tu bahagi la ikut berapa kaler yg nak

Sediakan acuan (bekas lompang kaca atau plastik), isikan cup kertas di dalamnya, masukkan sedikit adunan
(lebih mudah kalo masukkan adunan dlm plastik, just paipkan)
paipkan separuh je, pastu leh la letak filling (inti) yg di sukai..
kemudian paipkan baki lg separuh hingga memenuhi cup

ambik kaler lain, dot2 kan atasnya (masa dot2 ni, gunting bucu plastik lubang kecik je)

kemudian panaskan kukusan hingga airnya mendidih
kemudian kecilkan api 
kukus selama 9-10 mnt (sy kukus 9 mnt)

dlm resepi asal, 15 mnt, tp nti habis pecah apamnya
jgn terlalu sekejap, nti dlmnya x masak...bab ni kena la try error sendiri ye berapa mnt yg sesuai...test 2-3 cup dulu...
sbb lain dapur, lain pengukus, lain hasilnya



3 comments:

tun_telani said...

Salam kak liza.. oo.. yg ni guna ovalette sure gebu.. tp mmg chance utk kembang setaman mmg tinggi la kan. hihi

mama sara nur said...

Assalam
Comelnya, sweet kalernya
Guna minyak emm blm try lg ni

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...