Thursday, September 19, 2013

Kek Lapis Kukus Cream Cheese...



Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua...hari ni baru terhegeh2 nk update n3 yg buat masa member2 angah dtg beraya hari tu...disebabkan ada member angah yg request kek yg ada kek dan ada jugak yg tak suka mkn cheese, jd Liza buat adunan cheese tu hanya satu adunan manakala kek pulak 2 adunan..at least sama2 boleh merasa kan...hihihi



Resepi kek yg moist ni Liza ambik dr dapur Kak Yati, puas hati sgt dgn kek ni...terima kasih ye kak, mintak izin Liza share kat sini pulak ye..

RESEPI KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE

Bhn2: (loyang 8x8x3inci)

BAHAN A
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK) Liza doublekan adunan
  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sk vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
  1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.




         Liza tambahkan strawberry filling kat adunan cheese tu..


4 comments:

rahel said...

waaa...dah lama kita tak buat kek lapis kukus cream cheese...nyam nyam..

Qhaifa Nur said...

minat betul dengan cheese sekarang...
sedapnya kek ni...geram ni ha..haa

Cheq Sue said...

Hai liza... lama betul tak komen2 kat sini ya...sempat menengok2 aje... cheq sue pun dah lama dok kiv resepi ni...cuba je belum lagi

tun_telani said...

sedap! ni antara kek yg menjadi favourite tun. selalu jugak buat utk jamuan or just makan2 kt umah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...