Tuesday, September 24, 2013

Kek Span Strawberry...



Assalamualaikum wbt dan salam ceria semua di hari Selasa 240913...hari tu angah request suruh buat kek strawberry yg lembut, dia ckp mcm umi buat dulu...Liza tanya dia, kek chiffon ke, pastu dia jawab tak tau...bertuah punya budak...last2 Liza buat kek span strawberry ni...nasib baik betul kek ni yg dia nak...hihihi

Kek span ni sama je dgn kek span strawberry yg lain cuma Liza tambahkan strawberry filling kat dlm kek tu, ye la kan, alang2 buat biarlah puashati nk bg makan insan2 tersayang...



RESEPI KEK SPAN STRAWBERRY

Bhn2:

250gm tepung sponge mix
50ml air
1 s/k ovalette
5 biji telur B
50ml minyak / butter cair
1 s/k esen vanilla

1 s/t pes strawberry
1s/t pewarna pink
3 s/t strawberry filling

- satukan semua bhn KECUALI minyak / butter cair dan strawberry filling..
- pukul hingga betul2 putih dan gebu.
- masukkan minyak / butter cair dan strawberry filling sedikit2 sambil dikaup balik.
- tuang dlm loyang 8 @ 9 inci yg telah digris dan dilapik kertas..
- bakar dalam ketuhar 170C selama 30 minit atau sehingga kek masak..
- terbalikkan kek sejurus dikeluarkan dr oven, lepas 10 minit terbalikkan semula, sejukkan..
- potong kek kepada 2 @ 3 bhgn..

2 comments:

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Sana sini upload gmbq cake
Dugaan betui la
Dh la ai try x mo mkn cake skrng ni uwaaaaa

Wani said...

salam kak liza tepung sponge mix tu macam mana .. hihi tak tau betol.. emm rasa dulu ada guna jugak ovalette tapi ntah nape tak suka bau ovalette huhu...memang jarang nak buat kek guna ovalette

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...