Wednesday, September 18, 2013

Bingka Jagung....


Dah fikir ke menu apa utk minum petang nnt? mmg kadang2 pening kan, ye la hari2 nak kena fikir lauk apa, kuih apa dan segala benda lagi...tapi itulah tanggungjawab, jgn suka merungut, tak baik...hihihi, tu sebenarnya pesanan utk diri sendiri...

Ni salah satu kuih yang adik suka, sbb lemak manis gitu, dia tak makan nasi pun takpe...dah banyak kali Liza buat bingka jagung ni, tapi Liza tempek jugak resepi kat sini utk memudahkan semua ye..




RESEPI BINGKA JAGUNG

Bhn2:
1 cwn tpg gandum
1 cwn santan
1 cwn susu sejat
3/4 cwn gula
2 biji telur
2 sudu butter - cairkan
1 tin jagung manis
pewarna kuning
bijan - optional

- blend semua bhn kecuali jagung dan bijan.
- masukkan jagung dan blend kejap
- tuang dlm loyang yg disapu mentega dan tabur bijan
- bakar 160 C selama 1 jam atau hingga masak..

7 comments:

JaSSNaNi said...

MENU PETANG? TADI BUNGKUS POPIAH GORENG 5 KETUL, DAH MAKAN PAGI 3 KETUL, SO PETANG NI BANCUH TEH AND MAKAN LAGI BAKINYA.. HEHEHE, PENING KAN JADI SURI RUMAH.. KEJE NON STOP..

mama sara nur said...

Ptg selalu beli goreng pisang je heeehe
Tp lg sedap ada bingka ni
Emmm mabeless

mama sara nur said...

Ptg selalu beli goreng pisang je heeehe
Tp lg sedap ada bingka ni
Emmm mabeless

mala said...

sedapnya ... menu jagung apa2 pun suka

Tetamu Istimewa said...

Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula ya.

Sedap bingka ni!

LEEN said...

salam
nak tanya santan tu santan kotak or santan perah?

aDiLaH aRiSsA said...

salam perkenalan..Saya dah cuba bingka jagung ni di sini http://adilaharissa.blogspot.com/2013/10/bingka-jagung.html..
memang sedap sangat..terima kasih ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...