Sunday, September 8, 2013

Paru dan Limpa Berempah...


Family Liza mmg sukakan lauk2 yg berempah cmni, nk cakap keturunan mamak, takde la pulak...hihiii

Resepi ni Liza dapat dr buku Ketuk2 Sheila Rusly, Liza mmg tak pernah miss beli buku masakan Kak Sheila kita ni...kalau bulan pose pun selalu jugak tgk rancangan Ketuk2 Ramadan, suka tgk gelagat dia ngn artis2 yg dia terjah...tp kdg2 ter"miss" jugak sbb kena ambik anak balik sekolah...mmg rasa rugi sgt la hari tu, tp nak buat cmner kan, tanggungjawab...

RESEPI PARU DAN LIMPA BEREMPAH

Bhn2:

300gm paru + limpa - resepi asal guna hati lembu
3 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1cm halia *
6 tangkai cili kering *- Liza guna 2 s/b cili mesin
21/2 s/makan serbuk kari
11/2 s/t serbuk jintan putih
1/2 s/t serbuk ketumbar
1/2 s/makan serbuk lada hitam
1/2 s/makan serbuk kunyit
10 biji cilipadi - Liza xletak
1 s/t kicap pekat
1 s/t kicap manis
1 biji bawang besar - potong bulat

- lumur paru dan limpa dgn garam dan serbuk kunyit, goring dan ketepikan..
- kisar bhn2 bertanda *.
- panaskan minyak dan tumis bhn kisar bersama serbuk kari hingga naik bau..
- masukkan kicap2, jintan putih, ketumbar dan srbuk lada hitam.
- masuk cili padi sebiji2, bawang besar hiris dan paru dan limpa grg td, gaul sebati dan tutup api..




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...