Wednesday, May 8, 2013

Tiramisu Swissroll....



Angah mmg suka mkn kek tiramisu ni, so ari tu Liza beli swissroll coffee kat JJ...senang keje kan..hihii

Buat ni tak susah pun, potong nipis swissroll, atur dlm loyang springfoam tu, pastu letak adunan cheese kat atas, masukkan dlm fridge 4 jam sebelum potong, senang kan...ihhihi

RESEPI SWISSROLL TIRAMISU

Bhn2:

2 gulung swissroll coffee - nk guna perisa apa2 pun blh je..
250gm cream cheese
200gm whipping cream
90gm gula kastor
50ml air
10gm gelatin *
100gm air *
# masukkan gelatin dlm air dan larutkan secara double boiler.


- potong nipis swissroll dan susun dlm loyang springfoam 8 inci, susun rapat2 ye, susun jugak bhgn tepi loyang..
- pukul whipping cream hingga kental dan simpan dlm peti sejuk.
- dlm mangkuk lain, pukul cream cheese dan gula kastor hingga kembang dan berkrim.
- tuang gelatin ke dlm adunan cheese dan pukul hingga sebati.
- masukkan pula whipping krim yg telah dipukul td dan gaul sebati dgn spatula..
- tuangkan adunan ke atas lapisan kek.
- ratakan dan simpan dlm peti sejuk hingga kek keras, lebih kurang 3-4 jam..
- hiaskan ikut suka masing2..




5 comments:

JaSSNaNi said...

perghhh.. liza..
stylist betul lah kek ni.. cam kek cartoon pun ade.. rumah coklat camtu... sedapnyaaaaa.. siap ada ferero rocel ye.

Bbwana adienia said...

salam kak liza..

wah..tiramisu swissroll pulak..kreatifnya..

Gee® said...

Liza, menggoda betul lah tiramisu tu... nyum2x

Ann Ishak said...

menarik jugak ni kak, nak buatlah...thanks for the recipe :)

tun_telani said...

fuhhhh.... mengancam habis!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...