Sunday, May 19, 2013

Pes Tomyam Homemade....



Sebenarnya Liza mmg jarang beli pes tomyam yg ready made, tak tau la kenapa..pastu hari tu g kedai saje2 dok belek kat belakang botol pes tomyam tu sbb nak tgk bhn2 yg diaorg guna...lepas tu sambil dok ingat2, balik terus cuba buat, dan alhamdulillah rasa seperti yg dikehendaki...

Tak mo citer panjang, jom kita tgk apa bhn2 dia ye tp Liza main agak2 je sukatan dia..kalau nk tgk kat belakang botol tomyam tu pun boleh jugak...hihihi

RESEPI PES TOMYAM HOMEMADE

Bhn2:

2 labu bwg besar *
5 ulas bwg pth *
5s/b cili mesin
1s/b udang kering *
Air asam jawa secukupnya
Pes udang / otak otak
Minyak
Gula, garam secukupnya

- blend semua bhn bertanda * hingga lumat.
- panaskan minyak dan tumis semua bhn, masukkan garam, gula dan masak hingga pekat.
- angkat dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas..


5 comments:

tun_telani said...

Salam kak liza ^^ wahh.. rajinnyer wat pes tomyam.. tun tiap2 kali msk sure menumis.

faa.rosli said...

Waaa kreatif...akak jual plak pastu...hihi

Yana Shaiful said...

Salam Kak Liza..yana amek dulu resepinya..insyaAllah nk cuba nnt.. dh terasa kepedasan & kemasamamnya hihii

Bbwana adienia said...

salam kak liza..

wah, bestnya pes tom yam bleh buat sendiri..pas ni bleh la try buat..

heder satilan said...

UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...