Wednesday, June 22, 2016

Sup Ikan Haruan...



Resepi sup ikan haruan ni sama je resepi yg biasa Liza buat guna kepala ikan merah tu, CUMA kali ni Liza tambahkan sepeket sup bunjut utk bg lagi rasa berempah n wangiii..
Resepi turun temurun dr arwah ma yg sangat sedap..







RESEPI SUP KEPALA IKAN MERAH BEREMPAH
Bhn2:

1 ekor kepala ikan merah - belah 2
2 keping isi ikan merah
5 s/m minyak masak
1 paket rempah sup serbuk - bancuh dgn sedikit air

1 paket sup bunjut Adabi5 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 tangkai daun sup - potong halus
Bawang grg - utk tabur

Air secukupnya






- panaskan minyak dan masukkan bhn2 tumbuk, biar hingga naik bau.
- masukkan pula rempah sup dan biar hingga sedikit garing dan wangi.
- masukkan air dan sup bunjut,  biar mendidih dan masukkan kepala ikan, garam dan serbuk perasa.
- biar mendidih sekali lagi dan sedia diangkat.
- tabur dgn daun sup dan bawang grg dan boleh dihidang...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...