Monday, June 20, 2016

Ayam Goreng Mamak Rangup...





Lagi resepi ayam goreng mamak yg Liza tgk kat SINI, kali ni Liza tertarik sbb dia guna garam masala...so apa tunggu lagi, g beli ayam n perap la...blh grg utk berbuka nnt..

Resepi ni mmg sedap n rangup, kalau tak cuba tak tau kan..






RESEPI AYAM GORENG MAMAK RANGUP

Bahan2:

1 ekor ayam
6 sudu mkn tepung jagung
6 sudu mkn tepung beras
3 tangkai daun kari


Bahan kisar:
6 ulas bwg putih
2 biji bawang besar
2 inci halia
5 tangkai cili kering
2 sudu mkn rempah kari ayam
1 sudu garam masala
1 biji telur kuning
1 kiub ayam jika mahu( sy letak)
Garam secukup rasa
1 sudu mkn serbuk lada sulah

Pewarna merah - Liza tambah






Cara: 1. Perap ayam dgn bhn kisar, tepung jagung, tepung beras dan daun kari jika nk merah sikit warna ayam tu letak sikit pewarna merah dan perap selama 1 jam. Perap lagi lama lagi sedap. 2. Panaskan minyak dan goreng dgn api yg sederhana jika mahu ayam juicy di dalam, rangup di luar..


1 comment:

Nooriah Abdullah said...

aduiii nampak keranggupan ayam tu lah Liza
boleh try tapi tkde paha lah
yang paha baru best ni menggigit kann

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...