Monday, April 25, 2016

Kek Mentega...




Kadang2 tekak teringin nk mkn kek versi org lama cmni, dan Liza mmg selalu buat guna resepi ni, sgt moist n milky...tq pada empunya resepi ye





RESEPI KEK MENTEGA
Bhn2:


250g pure butter (aku guna jenama SCS) - Liza pun guna SCS
250g tepung naik sendiri
200g gula kastor(boleh kurang kan lagi kalau tak suka manis)
4 biji telur
1/2 cawan susu segar


Cara2:

*sebelum buat kek..pastikan oven dipanaskan dulu 20 atau 30 min sebelum buat kek.

1.pukul butter+gula sampai kembang,gebu n jadi warna putih(low speed kemudian sederhana kemudian high speed)
2. pastu tambah telur sebiji demi sebiji di selang seli dgn tepung sampai habis.
3. pastu masukkan susu segar.pukul lagi sampai sebati.
4. masukkan dalam loyang...bakar suhu 180 selama 40 minit.

 

**note: butter cake ni lagi sedap kalau simpan dlm peti sejuk semalaman..rasa butter die lagi sebati.macam ada rasa cheese cake pon ade.






Kalau nk tgk versi marble blh klik SINI ye..


6 comments:

tun_telani said...

simple je resepinya.. tun pon suka kek butter ni.. kdg2 mkn kek moden2 ni muak jugak.

Amie said...

Kek ni mmg simple tapi yang buat sedap tu... aromanya yang sederhana dan lembut gebuuusss!

LiNa_Pg said...

Kek Butter Klasik ni fren sbb xguna ovelet pun..bahan2 basic jer.
Kita suka kek butter yg camni..very old skool

Liza said...

betul tu tun, kek2 mcm ni mmg evergreen kan..

Liza said...

kek ni mmg simple, tapi kalau guna bhn berkualiti mmg kalah la kek2 lain, kan Amie..

Liza said...

ye fren, hok ni la yg best...lembut sbb cara kita buat tu, bukan sebab bhn tambahan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...