Wednesday, March 30, 2016

Bread Butter Pudding wif Custard Sauce...




Assalamualaikum wbt...dah lama tak buat pudding roti ni, semalam sambil2 tgk roti yg dah nak xpired, terpikir la nak buat pudding roti marble,sekali tgk stok agar2 xde la pulak...jadi terpaksa tukar plan dan terjadilah bread butter pudding yg enak ni...hubby n anak2 tak sabar2 nk makan, ye la peberet diaorang ..tukang masak tgk jerrr

Masih menggunakan resepi yg sama dr Chef Asma sbb resepi ni mmg menepati selera family liza...tu yg penting kan
Terima kasih chef sbb akhirnya Liza jumpa the best recipe of bread butter pudding..








RESEPI PUDING ROTI KISMIS / BREAD BUTTER PUDDING
Bhn2:

(A)
10 keping roti(secukupnya lebihkan pun takpe)
250g butter
250g kismis
serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj

Choc chips - Liza tambah


(B) Filling kastard : - Liza buat 1/2 adunan
1 liter fresh milk
200g gula castor
10 biji telur
1 tsp esen vanilla



Cara2nya:
1.Sapu acuan dgn butter & potong tepi roti(jgn di buang)
2.Sapu roti ngan butter & susun roti dlm acuan.
3.Setiap lapisan tabur kismis & serbuk kulit kayu manis
4. Buat sehingga beberapa lapisan & tuangkan filling (bahan B).
5.Letak butter pada lapisan terakhir dan biarkan adunan sebentar sehingga roti tu lembut.
6. Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.

Cara2 buat filling:
1.Campurkan kesemua bahan
2. Tuangkan keatas roti & biarkan roti lembut.










Vanilla Sauce -Liza buat 1/2 adunan je
Bahan2 :
(A)
1 liter fresh milk
200g gula kastor
1/2 tsp esen vanilla

(B)
40g custard powder
250ml air

Cara2nya:
1. Panaskan baha(A) sehingga mendidih
2. Bancuh bahan (B) & campurkan ke dalam bahan (A)
3. Masak sehingga pekat(jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...