Monday, March 21, 2016
BBQ Chicken...Lagiii menu berpantang
Ni pun salah satu menu utk org sakit,org sihat pun boleh layan menu ni,hihihi
Sebenarnya jaga org sakit ni tak susah mana pun, yg penting kena redha n ikhlas..bab makan ni yg susah sikit,tapi kalau kita tau apa khasiat kandungan bhn2 kt dalam tu, insyaallah semuanya mudah..dan yg penting org sakit pun boleh makan sedap2,hihii
Resepi ni Liza dapat dr exschoolmate.Kak Pah..mmg sedap dan tak rugi la buat ni..Liza buat utk makan dgn nasi je, ye la menu utk org sakit kan,hihii..tq Pah
RESEPI BBQ CHICKEN / AYAM PERAP BBQ
Bhn2:
1 ekor ayam - potong n bersihkan
1 labu bawang besar *
10 ulas bawang merah *
5 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1/2 inci lengkuas *
2 btg serai *
1 botol sos BBQ
3 s/b madu
1 s/b serbuk cili - xde stok, ganti dgn cili mesin
3 s/b mentega/marjerin/minyak - guna minyak zaitun
1/2 cawan kicap pekat manis
2 s/t serbuk kunyit
1 s/t serbuk lada sulah/ serbuk lada hitam - guna lada hitam
Garam
- kisar halus bhn2 bertanda *
- gaul rata bhn kisar bersama bhn2 lain
- tuangkan ke atas ayam dan perap selama 3 jam/ smlmn dalam peti ais
Tips Tambahan:
1. Selain ayam, boleh guna sosej atau daging ..
2. Utk ayam n daging, kelar sedikit isinya sebelum perap supaya bhn perap dpt meresap dgn elok..
3. Baki bhn perap blh simpan dlm petisejuk utk digunakan di amsa akan dtg..
4. Makin lama diperap, makin sedap..
5. Mula2 perap 3 jama pada suhu bilik, lpeas tu masukkan dlm freezer dan bekukan..
Bila nak guna, baru keluarkan dan defrost sebelum dibakar..
Labels:
ayam /itik
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment