Liza pun dah lupa bila Liza buat roti ni,hihii..sekarang ni trend roti pesen cmni pulak kan, jadi timbul la keinginan nk try buat jugak...cantik jugak kan
Nak buat roti ni senang je, boleh guna mana2 resepi roti je..yang penting lubangkan dia masa doh dah separuh naik..Liza tekan guna hujung penggelek je..
RESEPI TAIWANESE BREAD
Bhn2:
500gm tpg roti
8 gm yis...
8 gm garam
2 gm bread improver
75gm gula caster
30 gm susu tpg
2 biji kuning telur
60gm butter
225 gm air ais / susu segar
75 gm whipping cream
1 s/b serbuk koko
1 s/t choc emulco
- masukkan semua bhn basah dalm BM dan diikuti dgn bhn kering...set no 8 dan biar la BM tu buat keje dia ye..
- bila dah cukup amsa, keluarkan dan bentukkan ikut suka..
- jenis roti boleh dipelbagaikan ikut kehendak masing2..
- resepi ni mmg lembut yg amat walaupun dah berhari2...
Ni doh dah separuh naik, dah boleh tekan utk buat lubang |
Dah siap buat lubang, biarkan naik lagi...sapu dgn susu segar dan tabor oreo crumble |
Roti lps dibako, cream tu suka ati la nk ltk cream apa pun ye..Liza guna fresh cream lebih buat kek .. |